Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обеща да се ваксинира със „Спутник V“

Руският прездент "не е сигурен" дали ще се кандидатира за нов мандат през 2024 г.

| обновено на 17.12.20 в 19:14
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обеща да се ваксинира срещу Covid-19, когато масовата ваксинация в Русия обхване хората над 60-годишна възраст. Той каза това по време на традиционната си годишна пресконференция, чийто формат беше променен заради мерките срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

Владимир Путин даде шестнайсетата си годишна пресконференция от резиденцията си „Ново Огарьово“ край Москва. В специално оборудваното там телевизионно студио присъстваха малко на брой журналисти от кремълския пул.

Повечето руски и акредитирани в Москва чуждестранни журналисти бяха в международният пресцентър, а президентът разговаряше с тях по видеоконферентна връзка.

Очаквано много от въпросите бяха свързани с пандемията. Президентът Путин припомни, че в Русия е била създадена първата ваксина срещу от Covid-19 „Спутник V“ и увери, че тя e високоефективна и безопасна.

По думите му спадът на руската икономика по време на пандемията е бил по-малък в сравнение с този в Съединените щати и водещите европейски страни, а руската система на здравеопазване се е оказала по-ефективна.

Държавният глава изрази и задоволството си от подписаното наскоро споразумение за сътрудничество между разработилия ваксината център „Гамалея“ и британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека“.

Президентът Путин коментира и публикуваното в западните медии най-ново разследване на предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални. Според него това не е никакво разследване, а „легализация на материалите на американските специални служби“.

Путин също така каза, че "не е сигурен" дали ще се кандидатира за нов мандат през 2024 г., но добави, че ще го направи, ако сметне това за "полезно" за руските интереси.

Отговаряйки на въпроси по време на годишната пресконференция, той добави, че "стабилният растеж и развитие на страната" е неговата основна цел и подчерта, че е твърде рано да се излезе с изявлението за бъдещето, което е далеч напред.

"Имам едно универсално правило, вие трябва да го разберете. Ще помогне ли това, което правим, на страната или не. Ако това ще помогне, трябва да го направим", заключи Путин.

Руският президент също така подчерта, че проектът за газопровода "Северен поток 2" е "печеливш за всички участници".

Проектът е "огромна победа" за целия Европейски съюз и по-специално Германия, тъй като им помага да защитят националните си интереси, каза Путин по време на годишната си пресконференция. "Изграждането на тръбопровода е почти завършено", посочи той, изразявайки оптимизъм, че скоро ще бъде финализиран.

ЕС и Германия със сигурност могат да закупят с 20% по-скъпи енергийни източници от САЩ, но подобни ходове биха били лоши за техните икономики, добави държавният глава на Русия. Накрая той отбеляза, че се надява, че "новата администрация на САЩ ще зачита лоялната конкуренция, ще се отнася с уважение към другите страни и няма да ги принуждава да пренебрегват собствените си национални интереси".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна