Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

54% от хората очакват Новата година със страх

Кольо Колев - "Медиана"
Снимка: БГНЕС

Задава се най-песимистичната Коледа от десетилетия - 54  на сто от хората очакват Новата година със страх, пет на сто очакват подобрение, а 31 на сто смятат, че ще се задържи сегашното положение. Това показват данните на "Медиана" на базата на изследване, направено между 12 и 17 декември сред  954 души на възраст над 18 години чрез пряко стандартизирано интервю.


Коронакризата е нанесла тежък икономически удар върху хората. Над 40% декларират силно намаление на доходите, 21 на сто заявяват, че вече са на ръба на мизерията, 12 на сто са загубили работата си, а на 19 на сто са им намалили заплатата.

Декември 2020 г. бележи най-ниските оценки за правителството от 2016 година. Средната оценка за управлението по шестобалната система е "среден" - 3.22.

Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт - 52 на сто желаят ново управление без ГЕРБ; 19  процента са за запазване на сегашното управление.

Социолозите посочват, че засега управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта, а опозицията не дава индикации, че може да вземе властта.

Ваксинацията срещу коронавируса ще срещне сериозни проблеми. Едва 20 на сто са твърдо "за" ваксинирането, 37 на сто се колебаят, а 43 процента са против. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени