Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Момеков: Рано е да се притесняваме за новия щам

След Коледа ще бъдат ваксинирани първите 5000 медици, каза д-р Николай Брънзалов

Снимка: БГНЕС

„Вирусите често мутират, преминавайки през населението, защото всеки притежава специфичен имунитет и имунитетът е причината за мутациите – вирусът търси начини да се разпространява, но този нов щам на вируса, установен във Великобритания, засега не е показал големи промени в генния състав и мисля, че и с него ще се справим“, посочи в „Преди всички“ д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб и заместник-председател на Българския лекарския съюз.

Д-р Брънзалов не очаква този нов щам да предизвика по-тежки реакции и по-голяма смъртност.

По думите му ваксината на „Пфайзер“ би следвала да повлияе и на новия щам, защото с въвеждането на ваксините това е началото на края на пандемията, особено ако се ваксинира по-голяма част от населението.

„Ако има значителни мутации на вируса, ще се променят с времето и състава на ваксините, така както е с противогрипните ваксини.

Според ваксинационния план се започва с медиците на първа линия, които ще бъдат ваксинирани веднага след Коледните празници. Ще започнем с пет хиляди души медици. С около 20 дни прозорец между двете дози ваксини.

След Нова година се очакват още 52 хиляди дози ваксини и с тях ще започне ваксиниране на по широк фронт", каза още д-р Брънзалов.

Логистиката за ваксиниране е осигурена, посочи още д-р Брънзалов.

„Много е рано да се притесняваме за какъвто и да е нов щам, просто вирусът циркулира и Великобритания има ресурса бързо да направи детекция на подобен феномен, а варианти на този вирус ще се появяват и на други географски ширини“, коментира новата мутация на коронавируса в „Преди всички“ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация:

„На този етап всичко е супер преждевременно, ние даже не можем да потвърдим данните за по-бързото му разпространение.

Мутацията няма да засегне биологията на този вирус – бъдещето ще покаже, но сега не е необходимо да се паникьосваме."

Относно това дали ваксините ще са ефикасни и за новата мутация, проф. Момеков поясни, че може част от имунния отговор да бъде неутрализиран, но това няма глобално да повлияе на ефикасността на ваксината.

Проф. Момеков отговори, че засега няма да се ваксинира, тъй като има антитела. По думите му и двете ваксини имат висок процент ефикасност. Според специалиста ще се върнем към нормалността и ще преборим вируса в края на следващата година.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!