Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания под вътрешна и външна блокада заради новия щам на коронавируса

Камиони карат под полицейски ескорт по магистрала M20 след забраната на ЕС за пътуването от Великобритания
Снимка: Ройтерс

Повече от 30 държави по света забраниха полетите с пристигащи от Великобритания пътници заради новия по-бързо разпространяващ се щам на Covid-19 в части на страната. Очакват се новини от извънредна среща на Комитета за справяне с кризисни ситуации Кобра, тъй като след като Франция затвори границите си се оформиха огромни опашки от товарни камиони от британска страна при Доувър и от френска при Кале.

Франция затвори границата си за 48 часа и това породи тревоги от британска страна за доставките на пресни храни за Коледа, тъй като забраната е пълна и включва товарните камиони.

Прекратено е и движението  на влаковете в тунела под Ламанша, макар че говорител на "Юротанъл" изрази надежда, че мотрисите те ще тръгнат отново в сряда и или четвъртък.

Супермаркетите твърдят, че са много по-подготвени, отколкото в началото на пандемията и не очакват големи проблеми, въпреки че бяха показани кадри с празни рафтове.

Пристанището на Доувър е затворен след френска забрана за пътуващи от Великобритания

Има някакви обнадеждаващи сигнали от френска страна, че границата може да бъде отворена по-рано, но все още няма нищо конкретно.

Вероятно в изчакване на новини от Европа се забави и началото на спешната среща на Комитета за справяне с кризисни ситуации "Кобра" под председателството на премиера Борис Джонсън.

Като първа спешна мярка се мисли за това къде ще бъдат настанени всички тези пристигащи в Доувър товарни камиони и спасението идва от все пак направената някаква подготовка за Брекзит. Макар и опашката да е огромна, според някои сведения поне 30 километра, камионите са паркирани в участък от магистрала, построена не толкова отдавна именно с идеята да се облекчи потока към пристанището.

Опозицията призова Борис Джонсън да не се крие, а веднага след заседанието на "Кобра" да информира населението и изобщо да дава редовни брифинги за кризата.

Авиолиниите отново понесоха голям финансов удар, за мнозина коледните празници се провалиха, а паундът се срина след затварянето на границите и де факто изолирането на Великобритания от останалия свят. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени