Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори в Косово след съдебно решение

Конституционният съд на страната обяви, че парламентарният вот за избор на правителството на Хоти през юни е бил незаконен

| обновено на 22.12.20 в 19:05
Авдулах Хоти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косово отново изпадна в правителствена криза, след като късно снощи Конституционният съд на страната обяви, че при парламентарния вот през юни правителството на Авдулах Хоти е било избрано незаконно - с гласа на депутат, осъден преди време за измами.

Съдът се произнесе по жалба на партията "Самоопределение", която беше изхвърлена от властта в началото на лятото след разрив с партията на Хоти - Демократичния съюз на Косово.

Жалбата беше заради депутата Етем Арифи, който бе осъден през 2018 година на 15 месеца затвор за злоупотреба с 26 хиляди евро. А съгласно косовските закони лице, осъдено на последна инстанция, не може да бъде депутат поне три години след окончателната присъда.

След решението на Конституционния съд се очаква изпълняващата длъжността президент Вьоса Османи да започне консултации с политическите сили за нова дата за парламентарни избори в Косово, потвърдиха от офиса ѝ .



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени