Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петър Марков: Ваксините контролират вируса по много начини, ефективността на одобрените е над 95%

| обновено на 22.12.20 в 11:40
Д-р Петър Марков
Снимка: личен архив

„На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на новия мутирал вирус, и да – той е нов вирус“. Това подчерта пред БНР епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

„Да, РНК вирусите мутират, това не е учудващо. Той мутира от самото му влизане в човешката популация от януари, въпросът е как той мутира и до какво водят тези мутацииТова, което буди загриженост, е броят на тези мутации в този вирусен вариант – те са много повече от това, което можем да очакваме, и фактът, че много от тези мутации са концентрирани в т.нар. „спайт протеин“, който е ключов за заразяване от вируса на клетките“, поясни специалистът.

Според Марков тези мутации са важни за функционирането на вируса и те променят състава на "Спайк протеина" , който кодират.

„Повечето мутации са тихи, тези не са такива… Това прави ситуацията необичайна… Но реакцията във Великобритания не е закъсняла. Те откриха мутацията, след като ежедневно се четат вирусни геноми и това влиза в база данни, където се анализират, а Великобритания е лидер в тази практика“.


В предаването „Преди всички“ Марков допълни: 

„Засега е неизвестно защо имаме такъв необичаен вирус, който бързо еволюира, вероятно в миналото - преди месеци, е заразил човек с много слаб имунитет - подтиснат или дефицитен, и това е довело до дълга и хронична инфекция и така вирусът е еволюирал“. 

По отношение на ваксините Петър Марков заяви, че тези мутации няма да се отразят на ефективността на готовите вече ваксини

„Няма нищо притеснително в бързината, с която се изготвиха новите ваксини за коронавируса, каза още той, защото методите за разработване са известни отдавна на науката за други различни вируси и патогени. А новата ваксина не е е одобрена за хора под 16 години, защото тя не е тествана върху деца“. 

Марков посочи, че той ще се ваксинира веднага след като му се предложи:

„Аз бих посъветвал хората да следят за ефективността на ваксините и да търсят надеждни източници за новите ваксини, които са с 95 на сто ефективност“.

Интервюто с Петър Марков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна