Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашите предложения за духовни маршрути в празничните дни

5 еднодневни отбивки до красиви манастири край София

Снимка: Венета Николова

София е привилегирован град от гледна точка на туризма. В околностите можете да се разходите сред запазената природа на няколко планини, да карате каяк в живописни язовири и езера, да разгледате средновековни крепости и села с архитектура отпреди 200 години. И всичко това в рамките на един ден откъсване от близо двумилионния град.

А какво да кажем за манастирите в района? Те са магнит не само за вярващите, но и за туристите, желаещи да се докоснат до тези истински светини. Радио България ви препоръчва да посетите следните пет свети места край София:

Кремиковският манастир „Св.Великомъченик Георги Победоносец“

Намира се в полите на Стара планина, на около половин час с кола от центъра на София. Спретнатите жилищни постройки, двата реставрирани храма – старият и новият, градинските цветя и чистотата – това са първите впечатления от манастира. Според предание, той е бил изграден от един от последните български царе Иван Александър още през 14 век.

През първите столетия от съществуването си манастирът бил мъжки, но през 1879 година в него се заселват монахини бежанки от Македония. Предприемчивите сестри запретват ръкави и вдъхват нов живот на обителта. По тяхна инициатива издигат новата му църква „Покров на Пресвета Богородица“. В наши дни църквата и манастирът са много добре поддържани. В двора има и зоокът, в който се отглеждат зайци и пауни. Има и магазинче където, наред с обичайната църковна утвар, се предлага продукцията от местното стопанство – пчелен мед, сок от бъз, сапун от благоуханен восък и домашни сладка.

Църногорският манастир "Козма и Дамян"

Въпреки че е обновен и грее с чисто новите си килийни помещения и камбанария, той не е изгубил нищо от мистичния си ореол на света обител с близо хилядолетна история и драматична съдба. Разположен е на около 60 км от София.  Като по чудо оцелява от набезите на Османското нашествие чак до 18 век, когато е сринат до основи от турците, но е възстановен век по късно. В наши дни манастирът е действащ и посреща стотици гости по време на празниците. Човек може да отседне в специално обособените за целта килии. Храната и нощувката са безплатни, но ако решите да останете за по-дълго, ще трябва да поработите здраво  в манастирското стопанство.

Клисурският манастир „Света Петка Параскева“ до град Банкя

На половин час с автомобил от центъра на столицата, близо до град Банкя, ще се озовете пред портите на красив архитектурен ансамбъл. Изографисан със замах отвътре и отвън с ярки изображения на светци и подканващи към размисъл библейски цитати, манастирът ви призовава отдалеч да прекрачите прага му. Основане през XIII в., когато оттук преминало шествие с мощите на Св. Петка Българска. Нетленното й тяло осветило мястото, където издигнали малък манастир. Наоколо се откриват чудни панорами към склоновете на Стара планина и на Витоша, както и идеални кътове за отдих и пикник сред природата.

Лозенският манастир „Свети Спас“

На около 15 км. източно от София се озовавате в полите на Лозенската планина. След като отминете село Долни Лозен, има малък паркинг, където да оставите автомобила си и да продължите нагоре по приятен черен път. След около 40 минути ще се озовете в манастира.

Смята се, че е основан презXIIIв., като част от Софийската Мала Света Гора. „Свети Спас“ е унищожаван на два пъти от турците и всеки път е възкръсвал като феникс от пепелта. Настоящият му облик е от края на XIX век. Оттогава са и уникалните стенописи на светци и на исторически личности. От двора се открива безбрежна гледка към Софийското поле и потъналия в смог столичен град.Можете да продължите разходката си нагоре по пътя. След още 40 -на минути, ще стъпите на връх Половрак /1182 надморска височина / и пред вас като на длан ще се разгърне красив изглед към Рила и яз. Искър.

Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“

Чудесна дестинация за еднодневна разходка край София, съчетаваща недокосната природа и досег с историята. На около 70 км. от хаоса на столичния град, ще попаднете в истински оазис на природата. Като отминете село Разбоище, можете да паркирате автомобила си в началото на черен път. След около 20 минутен преход през долината на р. Нишава, пред вас, като мираж, ще изникне незабравима гледка. Малка бяла църква, вкопчена в скалите високо над река Нишава, а долу, в нозете й – варосаните жилищни и стопански сгради на Разбоишкия манастир. Църквата е една от двете единствени действащи скални обители в България, а многовековната й историята е наситена с превратности.

Защо манастирът се казва „Разбоишки“, кой го стопанисва и в какво състояние са уникалните му стенописи, вижте във видеото:

За да проследите разказа на нашия репортер, можете да нагласите настройките за автоматичен превод на You Tube.

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна