Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект „Simulation-Q“ залага основните концепции на квантовите компютри

Цветелин Цецков
Снимка: Личен архив

„Да симулираш операциите на квантов компютър върху сега съществуващите машини не е лесно. Но точно проектът, по който се представих на Националната олимпиада по информационни технологии през юни.  Проект „Simulation-Q“, който залага в себе си основни концепции на квантовите компютри и цели да направи общодостъпна възможността да се изучават техните характеристики и алгоритми", каза в „Преди всички“ Цветелин Цецков, поредният носител на отличие „Джон Атанасов“ в категория ученици и техните преподаватели, бъдещ програмист на квантови компютри, студент във Факултета по математика и информатика в Софийския университет:

„Квантовият компютър е машина, която е доста сложна и доста капризна, бих казал, откъм, например, температурата. И именно затова създадох симулация на такъв компютър, за да не се зависи от температура, вибрации. Идеята беше да предоставя възможност за симулиране на работата, така че още преди всеки човек да има такъв компютър в дома си, да имаме готови програми и алгоритми, които по един начин да забързат работата и развитието на човечеството".

Цветелин Цецков допълни: "Подобни компютри вече съществуват и е много важно хората да са запознати и да можем да разработваме алгоритми за тях. Важно е да имаме подготвени кадри, които разбират хем програмирането, хем какво се случва на физично ниво. Сегашните ми планове за симулацията е, в момента я пригодявам така, че да може повече разработчици да работят по нея. И изключително бързо да се случват подобренията по нея чрез принципите на отвореният код. Другата посока, в която работя, е да направя така,  че да може да се пусне на много компютри едновременно, защото квантовият компютър е по-мощен. Колкото повече компютри има…се свържат заедно, за да правят тези изчисления, толкова по-близко може да се симулира дейността на квантовия компютър".  

Решението да се занимава с квантови компютри Цветелин взел преди около 7 години. Бил около 12-годишен. В началото го насърчавали родители му – и двамата много далеч от дигиталната сфера и математиката.  

"Те са щастливи, че се занимавам с това, което обичам. А не това, което си мислят повечето хора, нали, той избра тази професия, защото се изкарват много пари, дава добър социален статус. Не са ме възпитали така. По-важното беше, че аз се занимавам с това, което обичам и че им ми доставя удоволствие да го правя", каза той и добави:

"Човек трябва да живее в бъдещето. И да търси вдъхновение от хора, които живеят в него. Смятам, че светът определено не е розов, но може да се погледне от една по-ведра и по-хубава гледна точка. Опитвам се да съм новатор на времето си. Вярвам, че в един момент ще ми се получи", сподели Цветелин Цецков.  

Още от третия епизод от поредицата „Разкодирано“ слушайте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна