Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболовът забавя финализирането на търговската сделка за Брекзит

| обновено на 24.12.20 в 12:45
Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен
Снимка: Ройтерс

Великобритания очаква премиерът Борис Джонсън да обяви, че е постигната търговска сделка с ЕС - 1645 дни след референдума за Брекзит.

Забави се пресконференцията на премиера (обявена за около 11 ч. днес българско време), като час по-рано бе планиран телефонен разговор на Джонсън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни съобщи, че в последният момент се наложило малко доизглаждане на текста за риболовните квоти.

Тази сутрин британските медии, които наричат момента „исторически“, се опитват да правят предварителен анализ кое е добре и кое не е за британската страна в тази сделка без, разбира се, да разполагат с пълният текст на споразумението, за който се предполага, че възлиза на две хиляди страници.

Встрани от риболова, който на практика забави най-много постигането на сделката и все още няма пълна яснота по темата, преобладава мнението, че като цяло споразумението ще позволи на селското стопанство да си поеме дъх, защото няма да се стигне до налагането на тарифи (мита), както би станало при Брекзит без сделка. Същото се отнася по принцип за всички производители, които разчитат на търговията с Европа.

Сделката обаче едва ли ще бъде добра новина за услугите и особено тази в сферата на финансите, защото Лондон ще загуби някои от водещите позиции.

Хубаво е, че все пак британците не губят чувство за хумор.

Депутат от Консервативната партия заяви тази сутрин, че ако в сделката пише, че всеки ден трябва да яде коледен пудинг, той ще се съгласи и ще гласува само и само да не чува за Брекзит след 31 декември.

Иначе поне на този етап се предполага, че няма да има проблем с одобряването на сделката в британският парламент. Депутатите са в коледна ваканция, но ще бъдат призовани незабавно обратно при обявяване на сделка.

Заради оптимизма за постигане на сделка стойността на британската лира скочи в търговията спрямо долара и еврото.

Икономистът Джъстин Стюарт приветства новината, като обясни, че бизнесът отчаяно се нуждае от яснота.

„Всички, които се занимават с бизнес в момента искат решение. Кажете ни какви ще са правилата, за да започнем да ги прилагаме. Не можеш да ръководиш бизнес и да инвестираш без да имаш увереност. А несигурността през последната година силно разклати доверието, и то на фона на ужасната пандемия, хаотичните действия на американския президент и световната икономика, която преживя инфаркт“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!