Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерите, свързани с Рождеството на Христос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сцената на Рождеството в пещерата на Витлеем е най-разпознаваемия символ на Коледа. В България по-рядко, но в Западна Европа почти няма магазини или обществено място, където в тези дни да не могат да бъдат видени по-добре или по-зле направени макети на това тайнство.

Кои са пещерите, свързани с Рождеството на Христос

Първата „спирка“ е Назарет. Под православната църква се намира пещера с непресъхващ извор. Според Библията там Дева Мария е получила Благата вест, че ще зачене необикновен син. За тази и другите пещери в Назарет разказва спелеологът и гид в новооткрити пещери Оад Джубран, доскорошен директор на християнския поклоннически дом в Назарет, който заради Covid-19 не работи.

Имаме цяла документация с писма от цял свят. Има поверие, че ако една седмица се пие по чашка от водата от извора, това ще помогне на жените да станат майки - да заченат или ако са имали спонтанни аборт , този път да успеят да задържат рожбата си. Но има и свидетелства за оздравели хора с различни тежки и неизлечими заболявания, които са пили от тази вода. Тя не е достатъчна, нужна е и силна вяра. В подземието на църквата, посветена на благата вест, прекрасно е вградена пещерата с извора. През витража точно срещу входа ѝ влиза светлина, но всичко е някак загадъчно, нереално“.

Джубран подчертава, че не е така в пещерата под католическата катедрала на Благовещението. Там пещерата е изцяло разрушена при строителството. Липсват и основите на къщата, в която според друг библейски текст Дева Мария, когато се е върнала от извора, видяла в огледалото образа на ангела, който ѝ съобщил, че ще стане майка. 

Почти под целия Назарет има плетеница от пещери и проходи. Това е помагало и жителите му да оцеляват при трудни обстоятелства. Най-новата пещера е открита преди няколко години. Тя се намира под дома на владиката и основаната ѝ зала е доста голяма. Вероятно става въпрос за легендарната пещера, за която се разказваше, но досега нямаше достъп до нея. Това е било мястото, където са се криели последователите на Христос, които са били преследвани от римляните, които са смятали тяхната религия за вредна. Но в нея са се скрили и бунтовници по времето на голямото антиримско въстание на Бар Кохба, след което следва геноцид за еврейския народ. Римляните явно са открили входа към скривалището им. За това говорят намерените кости на около 40 посечени трупа на хора в разцвета на силите си. Пещерата не е до проучена. Една американска експедиция успя до миналата година да картотекира част от проходите. Тази година пак трябваше да дойдат американски учени, но пандемията постави огромна пауза на научната работа. Пред лятото, когато поотпуснаха строгата карантина, водехме туристи в тази пещера, но сега и това е забранено“. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Безспорно най-известената пещерата е свързана с рождението на Христос е във Витлеем. Тя също е почти изцяло разрушена при строителството на катедралата на Рождеството. Ето какво разказва за пещерите в Витлеем, или Бет лехам - Дома на хляба, Оад Джубран: 

„Малко от пещерата на Рождеството е запазена. Може да бъде видяна плитка ниша в скалата. Там са поставили малкия Христос в ясла, от която са се хранили магаре и крава. Мястото на самото раждане е отбелязано със сребърна звезда. Има поверие, че тя е гаранция за мир в региона. Преди повече от век я открадват и започват войни на територията на тогавашната османска провинция Палестина. В момента, в който със събрани дарения я отливат отново, войната спира.

Мисля, че са не по-малко интересни още две пещери, свързани с първите дни на Христос. Те се намират също край основния площад на Витлеем - който се нарича Мангер, или Ясла. Първата е под малка църква, наречена Млечен път, или млякото на Мария. За разлика от скалите наоколо тази пещера е изцяло от бял варовик. Според легендата там Дева Мария е кърмила сина си и капнала капка от гръдта ѝ. Млякото преобразило скалата. Пещерата в подземието почти не личи. През вековете кръстоносци и други религиозни дейци са откъртвали камъни от тази пещера. Сега части от нейния варовик могат да се намерят в молитвени домове в Европа и в Америка.

Пещерата под друга църква, също във Витлеем, която се намира на другия край на площада, е изцяло запазена. Става въпрос за Пещерата на овчарите. Според библейския текст след раждането на Христос точно те насочили влъхвите към пещерата на Рождеството. Тази пещера е наистина обширна и там са могли да се скрият овчари с неголеми стада. При строителството на църквата над нея, са запазели природната даденост. Дело е на италианския архитект Антонио Берлучи и представлява многоъгълник с характерен купол и статуя на ангел, надвесена над входа. Пред нея има красив фонтан със скулптури на тези овчари“. 

Светите земи са на място, където в праисторическо време е било дъно на океан. Пещерите там са много и има и такива, които са свързани с изпитанията на Христос и с неговата смърт, а също с пустинничеството. В други е имало своеобразни „пещерни библиотеки“ или „гробище за свещени книги“. Там са открити прочутите Кумрански ръкописи - едни от най старите документи да учението на есеите, последовател на които е и Христос.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени