Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Григорий: Сега е моментът да усилим молитвата, за да преодолеем изпитанието

Врачанският митрополит Григорий
Снимка: БТА

Бог се ражда, за да изтрие всяка човешка сълза - това казва врачанският митрополит Григорий пред Българското национално радио по повод Рождество Христово. Той призовава да посрещнем Богомладенеца Христос с чисти сърца и дела на милосърдие, състрадание и грижа за ближните.

"Господ ни дава изпитания, които са според нашите сили и възможности, които можем да понесем, стига да имаме вяра и упование в Него", изтъква духовникът и насърчава да укрепваме вярата си, за да преминем през тежкия период на пандемията. 

По думите му, със смирена молитва към Бога, а не с маловерие, отчаяние и ропот, ще преодолем трудните обстоятелства, свързани със заразата. „С усърдната си молитва, със своето покаяние, със своето смирение ние ще измолим от Бога неговата велика милост, неговата помощ, неговата прошка и отменяне на това, което Бог допусна като страдание, като зараза.“

Митрополит Григорий апелира да подхранваме тази наша вяра. Сега е моментът да усилим молитвата, да увеличим четенето на духовна литература – по този начин ще преодолеем по-леко това, което се случва, съветва духовникът. 

Ние сме в един светъл, радостен период, период с духовна радост преди всичко“, напомня той.

Снимка: БТА

Празнуваме празник, свързан със събитие, което няма аналог в съществуването на света - Творецът на видимия и невидимия свят се ражда и нищо не е в състояние да помрачи напълно тази радост, допълва врачанският митрополит Григорий.

За да преодолеем всички скърби, които ни сполетяха през изминаващата 2020 година, трябва да осъзнаем какво е за нас празникът на Рождество Христово, изтъква още в посланието си той.

Любовта към ближния съдържа в себе си целия Божий закон. Тази любов трябва да бъде действена, истинска, изпълнена с добри дела, казва врачанският митрополит Григорий.

Още духовни напътствия чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени