Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София, Пловдив и Бургас започна Covid ваксинацията у нас

| обновено на 27.12.20 в 10:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 10 ч. едновременно в София, Пловдив и Бургас започна кампанията по имунизация срещу Covid-19 у нас. Ваксината е препоръчителна, безплатна и се поставя по желание. Първият имунизиран срещу коронавируса у е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Ваксинацията ще се извършва от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, Регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и от мобилни имунизационни екипи.

Здравният министър стана първият ваксиниран, като целта му е да покаже, че ваксината е безопасна: 

"Искаме да покажем, че Европа в един ден, всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението. Аз ще бъда първият ваксиниран българин", каза министър Ангелов.

Той беше ваксиниран в столичната болница "Св. Анна", а веднага след него срещу коронавирус се ваксинират медици от лечебното заведение, които са на първа линия в борбата със заразата. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров също е сред първите ваксинирани. Имунизацията ще му беше направена в Пловдив.

Ваксинацията на гражданите ще се извършва след подписано информирано съгласие, а след едновременното начало в София, Пловдив и Бургас днес, имунизацията в останалите райони ще започне на 28 и 29 декември.

В Пловдив днес ще бъдат ваксинирани 163 - ма медици от болниците в града и областта. В началото, което беше дадено в 10:00 часа в Университетската болница „Свети Георги“, беше имунизиран председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, а след него - медицинската сестра с 48 години стаж- Райна Тодовичина и д-р Венцислав Филипов - и двамата  работещи в отделението по Спешна  медицина.

В Университетската болница „Свети Георги“ са най-много желаещите да бъдат имунизирани – сред тях са 200 лекари, сестри и санитари, като там ваксинацията ще продължи и в следващите 4 дни.

Общо за 5-те дни на кампанията ваксини ще бъдат поставени на 603-ма медици в града и областта.

Другите лечебни заведения, където днес започва имунизирането са Университетската болница „Пловдив“, двете общински болници - „Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“ и болниците в Раковски и Асеновград.

От първите ваксини ще се възползват и медици от 6-те частни болници в Пловдив. Паралелно с това през 5-дневния период в имунизационния кабинет в РЗИ ще бъдат ваксинирани медици от Спешната помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията. 

В 10 имунизационни кабинета в общински и частни болници и в Регионалната здравна инспекция, също в 10:00 часа, започна кампанията по ваксиниране и в Бургаска област.

Първата имунизация е на медицинската сестра с 40 годишен стаж от Университетската многопрофилна болница за активно лечение Златина Парушева.

120 лекари и медицински лица се очаква да бъдат ваксинирани още днес. Д-р Величка Григорова от Регионалната здравна инспекция съобщи:

„Всичко е готово - направени са графиците, кабинетите са подготвени“.

Поставянето на ваксината ще става в лечебните заведения, единствено работещите в Центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат ваксинирани от Регионалната здравна инспекция в сграда, оборудване като манипулационна.

Директорът на инспекцията д-р Георги Паздеров посочи:

„Целият алгоритъм, който сме получили от производителя, ще бъде спазен, както предварителният преглед, анамнезата от лекар, така и тези 10-15 минути след поставяне на ваксина да бъде колегата в манипулационната, евентуално за някакви нежелани реакции“.

250 дози от ваксината получи Бургаска област, по 100 дози са разпределени в областите Ямбол и Сливен.

Директорът на здравната инспекция в Сливен д-р Петя Балулова, съобщи, че е създадена организация по транспортирането на ваксините до болниците в областта. 

Поставянето на първите 100 ваксини първоначално ще обхване медиците от първа линия, коментира д-р Балулова. Тя съобщи, че ще бъдат разкрити имунизационни кабинети в областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, частните „МБАЛ Хаджи Димитър“ и „Амброаз Паре,“ както и в Нова Загора.

Ваксинации ще се правят и от мобилен пункт.

„В областната болница ваксинациите ще започнат на 28 или на 29 декември,“ съобщи директорът на здравното заведение д-р Васислав Петров.

В болницата на ваксинация подлежат 210 медици, но първите ваксини ще бъдат поставени само на персонала от първа линия, които не са преболедували Covid-19. Във военна болница - Сливен ще бъдат имунизирани около 50 медици, а поставянето на ваксината ще започне след 6 януари, каза управителят на лечебното заведения полк. д-р Илиян Комитов.

Имунизацията в останалите региони на страната ще започне на 28 и 29 декември, Враца и Велико Търново ще  получат ваксините от София утре.

Във Варна пристигнаха първите дози за 975 медици на първа линия за шестте области в Североизточна България.

От утре започва раздаването за Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Първият медик в морския град  ще бъде имунизиран утре, а до 30 декември всички ваксини трябва да бъдат използвани.

Заедно с ваксините у нас са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите. Очаква се, през януари, да получим допълнителни пратки.

Желаният резултат е 70 % от всички българи да бъдат ваксинирани, обясни вчера здравният министър проф. Ангелов.


  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна