Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност“ от Г-н Балев: Има ли живот преди смъртта

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Как ми се иска да сте здрави и живи, скъпоценни радиослушатели! В това отношение нямам различия с министър-председателя и никога не съм имал. Той иска да сте живички - и аз искам да сте живички. Пълно единомислие!

Ето и ние сме почти на живо в ефира на БНР. Вие слушате „Новини с добавена стойност”, един бюлетин на информационното равновесие, в който фактите тежат, колкото алтерфактите. Това ни е последно издание за годината и то се явява малко обобщение, в което ще направим бърз преглед на постигнатите успехи, за да хвърлим и едно око към новите хоризонти, които се откриват с прииждащата година.

Общо взето, трябва да си кажем, че тая година имаме известни неуспехи в организацията.

Тая година 2020 ни дойде като ГДБОП на грешен адрес. Знаете, случват се понякога такива работи. ГДБОП бърка навигацията, идва у вас, бум-тряс, чупи се вратата. Долу на земята! Падни по очи, ти си абсолютен престъпник!

Ей така ни разбълбука живота тая година, а и ГДБОП посетиха някои грешни адреси.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Такива обърквания стават и на планетарно ниво. Меркурий тръгва на кестерме, на Сатурн му изстиват пръстените, Уран обърква навигацията - и тука на Земята прилепът с коронавируса почва да цвърчи грозно, зловещо.

И така, засега сме долу-горе живи, но си задаваме стария философски въпрос: има ли живот преди смъртта? Зависи!

Тоя въпрос, ако трябва да го решава някой шмекер като Карл Густав Юнг или Мата Хари - ще има да ни усукват шменти-капели, докато ни се напълни главата с дунапрен и маршмелоу. На мен примерно, като почне да ми разтяга ластици някой Густав Юнг, директно му скачам с едно маваши-гери и му къртя ченето. Това с маваши-герито, естествено, се случва невеществено, понеже господин Юнг е покойник и с него общуваме от безопасна дистанция. А и не съм така изявен каратист като г-н Борисов, който и насън да го бутнеш, веднага ще скочи с гороломно маваши-гери, както спи напреко на одъра си. Чак след това може да посегне към патлака на нощното шкафче или да почне да се отбранява с пачки и кюлчета. Първо ще скочи с маваши-гери.

Това - в случай, че Карл Густав Юнг отиде да безпокои премиера в покоите му, след като НСО са го пропуснали по недоглеждане. Щом са пропуснали Мата Хари с претъпкана дамска чанта, те така ще пуснат и Карл Густав Юнг да тълкува сънищата на премиера.

И това го отнасяме към тазгодишните неуспехи на службите в организационно отношение.

Снимка: Радио Бургас

НСО се изложиха доста и лятоска на плажа до величествения морски Догансарай.

Тогава, знаете, политици акостираха на този плаж и забиха на брега българското знаме. Това не беше някакъв десант в Нормандия, в мирно време се случи, но охраната на г-н Доган нави знамето на руло и го захвърли като боклук. Това никак не беше красиво и патриотично.

С това знаме, захвърлено като боклук, просто се взривиха и компрометираха всички усилия на г-н Доган да живеем в заедност и хармония.

Да пуснеш Мата Хари или Густав Юнг в покоите на премиера - разбирам.

Да караш по шосетата като мутра - разбираемо е, НСО все пак са гардове и може да са малко по-агресивни. Понякога правят катастрофи, но и това го разбирам - който работи, греши.

Ала да поругават българското знаме - това не е добре, това е неприемливо.

Прокуратурата например е винаги патриотична и популистична - в хубавия смисъл.

Главният прокурор като никой друг може да милва изнасилени дядовци и да атакува детски градини. Освен това прокуратурата мачка лошите олигарси и помага на добрите олигарси. Хубавото е, че ги разпознава - кои са добрите и кои лошите - и никога не ги бърка.

Но все пак и прокуратурата има един малък пропуск, подобен на пропуските на НСО.

Прокуратурата също като НСО изпусна от поглед Мата Хари и не прояви никакъв интерес към тази личност, която направи толкова поразии на министър-председателя.

Снимка: БГНЕС

Той самият премиер няколко пъти намекна, че е наясно кой го е снимал и кой (според неговата версия) му е подредил пачките в чекмеджето, за да го злепостави.

Но прокуратурата не си вре носа в тия работи - тя пропуска покрай сетивата си Мата Хари и не ще да я знае.

Честно казано, и аз не бих се занимавал с Мата Хари, такива като нея ги държа далеч от себе си, даже по-далеч от Юнг и Фройд. Дистанция! Защото съм човек умерен и благочестив, пазя се от прелюбодеяние, ненавиждам аферистиката, компроматиката и нечестната игра!

Но прокуратурата? Тя защо така пази дистанция от тази коварна фемина Мата Хари? Тази лукава гинека! (Фемина и гинека са думи от класическите езици, означават - жена.)

Според мен не е заради някаква деликатност към женския организъм. Виждали сме примерно колко мъжки действа държавното обвинение срещу бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка - към тях бяха приложени всички мерки на публичното унижение и поругание. Без никаква милост и деликатност към женския организъм! 

Защо тогава са така деликатни с Мата Хари? Какво ли още притежава тази компроматериалистка! Колко ли тайни крие като нашия коджа Балкан! Какви ли още чудеса може да извади тази вероломна безнравствена аферистка!

С г-н Борисов сме спорили по много въпроси - разбира се, с научно уважение един към друг, без маваши-герита и густав-юнгиански шменти-капели.

Но колкото и да сме спорили, по въпросите за човешкия живот винаги сме били единодушни - човешкият живот е най-приоритетният приоритет и за него трябва да се борим с всички сили и средства.

Обаче и в това отношение имаме някои неуспехи. НСО изглежда са пропуснали вируса като Мата Хари и самият министър-председател се разболя. Слава Богу, бързо го ремонтираха и продължихме напред. Но все пак пропускът е налице, малко изоставаме от другите държави в борбата с вируса - чумата да го тръшне тоя вирус!

Не знам точно на какво се дължат неуспехите. Аз ли приказвам глупости по радиото, Борисов ли лошо управлява кризата, гражданите ли не се пазят, НСО ли проспа ситуацията... Не мога да кажа с категоричност, обаче подочух из информационните потоци, че сме поставили световен рекорд по смъртност.

Може би все пак не е в мене или Борисов причината, или в лошата организация. Оня ден в Доспат премиерът съвсем сериозно каза, че заради старите уранови мини умираме най-много в Европа. Казах ви още в началото - Уран и Сатурн са замесени! Това е!

С един приятел тия дни водихме разговор на религиозни теми и той вика: Исус направил водата на вино. Нищо не е! Да дойде в Хасково да превърне водата с уран във вино с уран.

Мен впрочем никой не ме е тровил с уран или новичок и даже ГДБОП не са ми идвали на гости. Така че донякъде си е въпрос на късмет.

То и с достъпа до лечение малко така се получи - не всеки има тоя късмет да е ВИП пациент. Затова, ако се разболявате, гледайте да сте шеф на партия или поне братовчед на зам.-министър. Иначе може да си отседите на стълбите.

Ако не притежавате такива качества като късмет и връзки - по-добре спазвайте дистанция, както аз държа на разстояние Карл Густав Юнг, Зигмунд Фройд и Мата Хари!

Снимка: БТА

Нека скъсим дистанцията между сърцата, но да увеличим физическата дистанция - защото живот преди смъртта има, а ние сме длъжни да живеем дълго и щастливо.

Аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора.

И за тая година слагаме точка.

Радиоточка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени