Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазваме позиции в световните ранглисти по волейбол

Снимка: Фейсбук

България запазва своите позиции в световната ранглиста при мъжете и жените. Това стана ясно, след като Международната федерация по волейбол - FIVB публикува обновените класации, обхващащи 2020 година. Пандемията, липсата на международни мачове, отмяна на континентални първенства и турнири даде своето отражение, като и в двете класации почти няма размествания за изминалия период.

При мъжете "лъвовете", водени от Силвано Пранди и Николай Желязков, запазват 14-о място със 193 точки. Лидер продължава да е Бразилия с 427 точки, следвана от Полша с 384, трети са САЩ с 365 точки. Четворката се допълва от Русия с 317 точки. Тук промени има едва след 30 място, като прогрес с едно стъпало нагоре бележи Испания, която вече заема 31 позиция.

Константност за България има и при жените, като волейболистките ни са 20-ти в света със 160 точки.

По върховете на класацията отново няма промени, като първенец е Китай с 391 точки, следван от САЩ с 382 и Бразилия с 328. Четворката се оформя от Италия с 300 точки. За следващите позиции обаче настъпва разместване, като Турция изпревари Сърбия и вече е пета с 285 точки. Сръбкините отстъпиха едно стъпало надолу и са пети с 280 точки.

Подреждането е според новата система за класиране, влязла в сила след края на всички квалификационни континентални турнири за Олимпийските игри в Токио 2020.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!