Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как честваха Рождество Христово българите в Чикаго

Снимка: личен архив

В Чикаго – едно от местата с най-многото българи в Съединените щати, от дълги години живее и работи журналистът Ваня Креймър, която е един от създателите на телевизия BiT, работила е и в Българската национална телевизия. Освен това тя е активист, ангажира се с редица благотворителни инициативи и културния център „Магура”.

Как се променя отбелязването на коледните празници в годината на ковид-19 сред българската общност в Чикаго?

"Със сигурност това е една различна Коледа и новогодишни празници. В емигрантския живот с още по-голяма трепет и очакване се броят дните до тези празници, защото тогава хората наистина успяват да се съберат с най-близките си, много често пътуват и се връщат в България. Аз лично също съм пътувала често по Коледа и Нова година. Тази година обаче оставаме вкъщи, дори няма да се съберем със семейството на съпруга ми. Знам, че много от моите приятели тук също ще бъдат сами, само с техните семейства, защото мерките и забраните са строги. Обикновено тези, които оставаме тук, в Чикаго, празнуваме на много места - българските културни центрове, медиите, застрахователни компании... По ресторантите има много коледни и новогодишни балове, трапези за Бъдни вечер. Тази година обаче всичко е във вкъщи - една тиха Коледа."

Какво можете да изтъкнете като интересно в смесването на българските и американските коледни традиции?

"Живея от 20 години тук и това, което в най-силна степен съм "откраднала" от американците е тяхното желание да даряват - не само средства, но и доброволчески труд. И затова по Коледа винаги се опитвам по някакъв начин да бъда щедра - дали с времето си или средствата си. Българите обичаме да сме на маса с близки и роднини и храната е винаги най-важното. Храната и езика са двете неща, които един емигрант винаги носи със себе си, където и да е. И така, около трапезата, с български език успяваме да си създадем нашите малки Българии. Странни са нашите българо-американски Коледи, но при всички случаи са топли."

Бихте ли разказала интересни истории от коледните празненства на българската общност от предишни години, как сте празнували?

"Коледните празници отбелязваме по домовете със семействата с близкия кръг. Новата година обикновено посрещаме в големи групи. Тогава, по принцип, всички български ресторанти са отворени с пищно меню, напитки. Има DJ и групи, специално пристигнали от България, хора и танци до зори. Много често дори се наемат банкетни зали. Била съм на такова новогодишно българско тържество с около 500 души. Това със сигурност няма да се случи тази година и едва ли ще се случи в близките години. Но да се надяваме, че ще имаме тази възможност отново. Спомням си, че миналата Коледа в културен център "Магура" имаше струнен концерт "Коледна романтика". Участваха проф. Петя Бъговска на контрабас, Богомила Либари и Камен Петков - цигулка и Ани Данчев - виола. Беше една наистина великолепна вечер. Не само, че се докоснахме до красотата на класическата музика, но успяхме да се видим и да поговорим ценителите на тази музика. Това е едно от нещата, които се случват в българския културен център и много ни липсват тези програми. Надяваме се да успеем да ги възобновим в мига, в който отворим физически вратите си отново."

С какви благотворителни акции се занимавате в момента в културния център "Магура"?

"Девизът на българския културен център "Магура" в Чикаго е "Заедно можем повече". И въпреки, че сме организация с нестопанска цел, ние не получаваме субсидии от българското правителство, нито от щата или американското федерално правителство, а единствено и само от спонсори и дарители от Америка ни помагат и правят възможно съществуването ни. Но това не ни пречи да бъдем силно съпричастни и да сме винаги с отворени сърца и очи към това, което се случва в България и много често се опитваме да помогнем с каквото можем. Една от последните инициативи - само преди месец показахме изложбата на Анна Йончева "Различните деца на България". Анна Йончева е един чудесен фотографа с голямо сърце. Тя снима деца с увреждания и с изложбата на техните снимки е направила кампания "Специални люлки в парковете" за деца в инвалидни колички. Това е наистина много смислена и човешка кампания, към която ние с радост се присъединихме. Събрахме около 1900 лева, които вече са в дарителската сметка и се надяваме да са част от поредната нова люлка за дечицата в инвалидни колички. Това беше много обнадеждаващо и вдъхновяващо, защото за пореден път показахме, че дори географски да сме далеч от родината, всъщност продължаваме да се вълнуваме от висчко, което се случва там."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.