Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С лимон към кафето правите здравословна антиоксидантна бомба

Снимка: Pixabay

Съчетанието на кафето с лимон е необичайно, но се оказва невероятно здравословна комбинация, която има благоприятен ефект върху много процеси в тялото - от сърдечната функция до състоянието на кожата, твърдят специалисти.

Можете да нарежете няколко тънки цитрусови филийки в чашата си или да добавите прясно изцеден сок. Въпреки че такъв коктейл има специфичен вкус, той отдавна е има многомилионна армия от фенове.

Комбинацията осигурява двойна доза антиоксиданти. Флавоноидите, открити в кафето, се комбинират с витамин С от лимона, за да помогнат в борбата със свободните радикали с двойна сила. Антиоксидантите предотвратяват окислителните процеси в организма, които водят до отслабване на имунната система, провокират преждевременно стареене и могат да причинят някои хронични заболявания. Чаша кафе с лимон сутрин ще ви осигури надеждна защита.

Ползите от лимона и по-специално витамин С за имунитета са добре известен факт. Но малцина знаят, че кофеинът също укрепва естествената защита на организма. Факт е, че кафените зърна съдържат желязо, цинк и витамини от група В (за разтворимото кафе това се отнася в по-малка степен). Тези активни вещества стимулират производството на имуноглобулини и осигуряват на организма защита срещу вируси и патогенни организми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!