Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: След протестите се наблюдава „окопаване“ на държавната администрация

Мисли се за имиджа на управляващите - главният прокурор се отдръпна на втори план

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС

От началото на протестите до момента в цялата държавна администрация се наблюдава пълно бездействие, „окопаване“ и внимание какво ще стане след изборите. Това мнение изрази пред БНР икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Относно предложенията за законодателни промени, касаещи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и удължаване на мандата на членовете й, както и възможността за повторен мандат, Красен Станчев коментира:

„Тези неща се случват поголовно в държавната администрация, в крайна сметка се работи за ситуация по време на избори, преди избори и след избори. Когато сте били толкова време на власт, вие трябва по някакъв начин да „окопаете“ своите хора - и физически в различни държавни институции, и перспективно, икономически – да се защитят определени интереси.“

Според Станчев не е прецедент подобни решения да се взимат в края на годината между коледните и новогодишните празници. Той даде примери с пенсиите от втория стълб, АЕЦ „Белене“, „Южен поток“.

Ако в КЗК вероятно имаме обслужване на икономически интереси, то в Комисията по досиетата имаме обслужване на политически интереси, предполагам в пълно съгласие между всички парламентарни групи в момента – че тази комисия им пречи“, изтъкна Красен Станчев, според когото се цели ограничаване на функциите на Комисията по досиетата.

Има очевидна промяна в поведението на властта и това се вижда най-добре по главния прокурор, подчерта Красен Станчев в предаването „Преди всички“.

„От юли насам той просто изчезна от общественото внимание, макар преди това да беше почти толкова чест гост на медиите, колкото едно време беше Тодор Живков. Очевидно има мислене за имиджа на сега управляващите, дотолкова доколкото главният прокурор не е много красив имидж, така да кажем, той се отдръпна на втори план.“

Много стратегии изтичат тази година и тяхната отчетност е неясна, което пак е по някакъв начин свързано с изборите, изтъкна още икономистът, визирайки стратегиите за интеграцията на ромите, за създаване на заетост и за борба с бедността. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!