Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високите, но реалистични цели ще ни стимулират и за следващи

| обновено на 29.12.20 в 10:07
Снимка: Архив

93% от хората вземат някакво решение за новата година, сочи проучване на Американската асоциация по психология. Но след година се оказва, че под 20 на сто от хората са осъществили поставените цели.

На първо място ниският процент се дължи на навиците, които ни пречат за бърза промяна, обясни пред Радио София Жасмина Гевезиева. Тя е завършила Академията за изграждане на здравословни навици Habits Academy в САЩ практикува като персонален треньор и състезател по фитнес.

На следващо място е нужна силна мотивация – може да е любов, краен срок, степен на важност или друга причина, поради която не може да не се промениш.

Жасмина ГевезиеваГевезиева уточни, че за промяната на навик са необходими 9 седмици и половина (66 дни), но ако навикът е много упорит, този срок може да достигне до 265 дни.

Волята и повтарянето на желаното действие и поведение са условие за създаването на нови невронни връзки в мозъка за изграждане и утвърждаване на навика, към който се стремим.

Най-често вземаните решения са за здравословно хранене, повече спортуване и за спестяване на пари.

„Не е лошо да си поставяме високи цели, но те трябва да са конкретни и все пак – реалистични. Тогава се постига и високо ниво на мотивация“, подчерта Гевезиева.

Можем да се обезсърчим, ако не виждаме резултати от полаганите усилия, ако не сме достатъчно упорити и постоянни. Най-добре е да отчитаме наличието и степента на прогрес след първия месец. Трябва да се радваме и стимулираме и от малките победи към постигането на голямата цел.

Чуйте какво още обясни Жасмина Гевезиева пред Елмира Джома.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна