Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ваксините, пингвините и косатките по света и у нас

Жанина Драгостинова и Любомир Аламанов пред БНР

Снимка: Галина Виденова

"Правилно е, че лекари застанаха с имената си и гарантираха, че ваксината е безопасна", коментира експертът по комуникации Любомир Аламанов, като посочи, че приема за уместна споделената от началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски история за пингвините, които чакат на брега, преди да скочат във водата, за да видят дали ще се появят косатките, след като първите вече са скочили.  Пиар експертът обясни:

"Много трудно е да се сравнява ситуацията в България със западните страни. Тук има високо недоверие към институциите. През последните 4-5 години вълната на патриотизация и отричането на постиженията на западната цивилизация много се засили, както и антиваксърските настроения станаха много силни. Затова, ако ваксинацията беше започнала от домове за възрастни хора, щеше да има вълна от коментари в стил: "Ваксинирате тях, защото не смеете себе си да ваксинирате". Това щеше да е пагубно и да настрои много повече хора против". 

Любомир Аламанов в студиото на БНР  

Журналистката Жанина Драгостинова, която живее и работи в Австрия, коментира в предаването "12+4", че стратегията на канцлера Себастиан Курц се е променила от началото на пандемията, когато е бил посъветван от пиарите си да всява страх у хората с думите си, за да спазват мерките, за да се спре разпространението на заразата:

"Сега цялото правителство излъчва оптимизъм и се старае да внуши много положителни чувства у хората".

По думите ѝ и австрийското общество също е разделено по отношение на вируса, мерките и ваксините - "има го, няма го", "ще се ваксинирам, няма да се ваксинирам" - в обръщението си към хората обаче Курц е акцентирал на това, че всички са заедно:

"Аз пазя теб, ти пазиш мен. Подчерта се тази заедност, че обществото е сплотено и така се опитва да преодолее този проблем. Същото беше и с ваксините. Правителството стоеше до 5-имата възрастни хора със заболявания, които първи бяха ваксинирани. Политиците си говореха с хората".

Жанина Драгостинова

Интервюто на Диана Янкулова с Жанина Драгостинова и Любомир Аламанов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.   



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени