Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Литов: Оказахме се технологично подготвени за новия начин на живот

На половина сме възстановили всички дейности в ЦЕРН, каза той

Проф. Леандър Литов
Снимка: Мая Данчева

"На половина сме възстановили всички дейности, които се извършват в ЦЕРН", каза пред БНР проф. Леандър Литов - ръководител на българския екип в ЦЕРН - Европейски център за ядрени изследвания. Той уточни, че заради пандемията от Covid-19 се е наложило закъснение от около 6-7 месеца в изпълнението на задачите, които са били предварително поставени.

"Когато започнаха ограниченията заради пандемията през март, се наложи рязко да намалим броя на работещите в организацията, след което ЦЕРН беше затворен и беше формиран екип от около 400 човека, който се грижеше за поддържането на цялата инфраструктура. При разхлабването на ограниченията през юни започнахме да възстановяваме постепенно работата в организацията и вече работят около 5000 човека. В нормални условия имаме около 8000 човека, които се намират на територията на ЦЕРН", обясни ученият.

Според проф. Литов обществото винаги е имало доверие в учените и изказа мнение, че в условията на настоящата пандемия мненията са по-рязко формулирани и са се откроили хора, които никога не са вярвали в науката и са привърженици на всякакви конспиративни теории, но те са малка част от всички:

"Всички неща, които ползваме, са продукт на научно знание, дадено от учените на обществото. Същото важи и в медицината - времената на "Д-р Куин - лечителката" нямат нищо общо с днешната. Същата история е и с ваксините, които са чист научен продукт. Те са спасили живота на милиарди хора и не знам защо, когато се появява нова ваксина срещу нова болест, трябва отново да се възобновяват конспиративните теории и обвинения в задни мисли".

Проф. Литов беше категоричен, че няма конспирация в появата на ваксините, а има хора, които измислят конспирации за това:

"Има едни хора - това са лекари, които денонощно лекуват болните от тази болест, хора, които се опитват да разработват лекарства и ваксини. Има и едни други хора, които нищо не правят, но говорят против тези, които вършат някаква работа".

По думите на учения кризата с Covid-19 е вкарала хората в друг режим и начин на живот, основите за който са били създадени преди това:

"Това са всички нови технологии, които ни позволяват да контактуваме и да провеждаме обучение, без да ходим никъде. Оказахме се технологично подготвени. Това е бъдещето. Никой не може да отмени личното общуване - то е много важно".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Леандър Литов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени