Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставките на Covid ваксината на AstraZeneca във Великобритания започват на 4 януари

Снимка: Ройтерс

Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Обединеното кралство заяви в сряда, че "стотици хиляди" дози от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, разработена съвместно с  Оксфордския университет, ще бъдат достъпни за употреба на 4-ти януари 2021 г.

"Стотици хиляди дози ще бъдат на разположение от понеделник, 4-ти януари, като следващите дози ще бъдат доставени през следващите седмици и месеци, така че заедно със съществуващата ваксина на Pfizer/BioNTech програмата за ваксинация в Обединеното кралство да продължи да се разраства непрекъснато през първата част на следващата година", се посочва в изявлението на британското здравно министерство.

Новината идва само часове, след като по-рано през деня британският медицински регулаторен орган одобри ваксината на AstraZeneca като безопасна и ефективна за използване в Обединеното кралство.

"Ваксината, подкрепена със значително държавно финансиране, ще бъде достъпна безплатно в Обединеното кралство и правителството работи с делегираните администрации, за да гарантира, че тя ще бъде доставена справедливо в цялото Обединено кралство“, британското здравно министерство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!