Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2020-а в света на роботиката - какво впечатлява

Нови и интересни открития донесе 2020 година в сферата на роботиката. Какви бяха най-впечатляващите новости коментира пред Радио София Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

Първият компютърно генериран организъм Ксенобот бе създаден в Канада, като за основа бе използван жабешки ембрион. Той може да намери различни приложения - от насочването на лекарства в човешкия организъм до почистване на океаните от микропластмаса.

Друга интересна новост е робот за химически синтез на американска компания, който се основава на облачно базиран софтуер, за да предскаже резултата от химически реакции, предложени от потребителите.

Медицинските роботи и роботите за дезинфекция изиграха важна роля в борбата срещу Covid-19, като Международната асоциация по роботика посочва, че продажбите на професионални сервизни роботи са се увеличили с 32%.

Ксенобот


В областта на изкуствения интелект впечатление направи американска компания, привлякла значителни капитали за изграждане на първата когнитивна AI платформа за индустриални роботи. Очакваният резултат е производство на по-стабилни роботи с повече нива на сигурност в реалния свят с по-висок спектър от индустрии, отбеляза Кристиян Михайлов. 

В България също има добри новини в областта на роботиката. Първият колаборативен робот бе пуснат в масово производство у нас, като изработването му се извършва при заявки от потребителите. Автоматизирана система за земеделие пък спечели наградата за Стартиращо иновативно предприятие.

Продължава тенденцията технологичните постижения в различни краища света да бъдат споделяни лесно и да стават достъпни за всички. Все по-бързо се намират нови решения, а най-добрият пример за това е създаването на mRNA ваксините, които се превръщат в спасителен пояс за нашето общество. 

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Криситян Михайлов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!