Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Устройства за отпадъци пускат храна на уличните кучета и котки в Истанбул

Превърнатата в джамия „Света „София“ си има мяукащи талисмани

В миналото издание на „Покана за пътуване“ ви отведох на гурме-пътешествие в Истанбул. Днес ще ви запозная с най-глезените обитатели на турския мегаполис. Това са… котките! Те сякаш са навсякъде – по тротоарите и дворовете, разхождат се като собственици между масите на ресторантите,  наобикалят сергиите, гледат очаквателно рибарите край Босфора, галеници са в джамиите.


Котката е свещено животно за мюсюлманите. Тя, според религиозните поверия, спасила пророка Мохамед от отровна змия в пустинята и в знак на благодарност той благословилнея и потомците й. Затова се смята, че ако убиеш котка, трябва да построиш джамия, за да изкупиш греха си.  Полегнали на тази слава мъркащите са обсебили дори превърнатата от музей в ислямски храм "Света София". Любопитното е, че в продължение на 17 години талисман там била котката Глии.

Симпатяга с тигрова окраска, която привлякла вниманието на Мишел Обама при посещението й в Истанбул. Снимките на съпругата на американския президент, приклекнала да погали котето, обиколили света и отвсякъде заприиждали желаещи да се снимат с новата звезда. На Глии славата й дошла в повечко и изчезнала за повече от месец. Противниците на превръщането на музея в джамия смятат за показателен фактът, че животинката е починала две седмици след декрета на Ердоган. 


Онова, което на мен ми направи впечатление в Истанбул са специалните устройства в централните квартали, които имат състрадателна едновременно към животните и природата функция. Когато си изпиеш кенчето с разхладителна напитка или пластмасовата бутилка с минерална вода хвърляш в машината, а тя пуска в чинийка шепа суха храна за уличните котки или кучета.

Но не мислете, че след като Аллах не е ласкав към лаещите, те са парии презрени. Никъде не съм виждала по-охранени  безпризорни от Истанбул. Всяко от тях има марка за кастрация на ухото и е заприходено я към пекарна за симид, я към улична закусвалня, я към лъскав ресторант. И също като котките нямат никакво чувство на страх от хората и дори автомобилите.

За финал на животинската тема ще добавя, че спазвайки стриктно санитарните разпоредби по време на Covid-19 в някои ресторанти ограничават сядането на повече от двама до трима души на една маса като поставят на столовете за социална дистанция благи разноцветни мечоци. Създават страхотно настроение!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна