Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън: Съдбата на тази велика страна сега е твърдо в нашите ръце

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 23:00 часа  по Гринуич или в 01:00 часа след полунощ българско време, когато изтича т. нар. „преходен период“ за Брекзит, влиза в сила търговското споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

След като и двете камари на британския парламент гласуваха споразумението и така то се превърна закон, премиерът Борис Джонсън обяви: „Съдбата на тази велика страна сега е твърдо в нашите ръце!“.

Камарата на общините и Камарата на лордовете за безпрецедентно кратък срок - в рамките на един ден, одобриха сделката за Брекзит. Късно снощи, както повеляват правилата, и британската кралица даде своята благословия за превръщането на документа в закон.

При гласуването нямаше проблеми, защото се стигна донякъде до куриозната ситуация основната опозиционна партия на лейбъристите да подкрепи сделката по две причини – първо, защото това е единствената алтернатива на Брекзит без сделка, и второ, защото ако гласува против сделката, това би се приело като гласуване за Брекзит без сделка.

Другите опозиционни партии обаче или гласуваха против, или се въздържаха.

Отявленият брекзитиър Бил Каш сравни Борис Джонсън с древногръцкия държавник Перикъл и с Александър Велики, като заяви, че „премиерът е спасил британската демокрация“.

Въпреки еуфорията от страна на премиера Борис Джонсън, неговото правителство и приближените в процеса по излизане от ЕС и поемане обратно  на контрола върху законите, парите и границите, мнозина продължават да смятат, че Великобритания ще бъде по-зле извън ЕС.

При отделно гласуване, макар и чисто символично, парламентите на Шотландия и Северна Ирландия отхвърлиха сделката. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна