Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Стоилова представя

Изкуствен интелект: Топ 5 проекти и решения

Снимка: https://pixabay.com/

Пандемията стимулира развитието на технологиите във всички насоки, включително в сферата на изкуствения интелект. Само в Европа ускорението на дигитализацията шест месеца на годината се оценява на това за период от три до седем години напред, заяви пред Радио София Елица Стоилова, специалист по развитие на чатботовете.

Проектите, съдържащи изкуствен интелект, са по-дългосрочни, но няколко реализации в различни стадии на развитие правят особено впечатление през изминалата година.

Елица Стоилова открои своите Топ 5 събития в областта на изкуствения интелект:

Дигиталните хора - неони бяха едно от иновативните творения на годината. Те са генерирани компютърно, но всеки от тях има своя личност и професия и са програмирани да имат поведението на човек, като проявяват емоции, говорят различни езици и имат памет за срещите и разговорите с хора. Те ще могат да бъдат назначавани на работа, за да изпълняват различни дейности дигитално.

77 екипа от 19 страни работят върху роботи - аватари, управлявани от изкуствен интелект. Прототипите на десетте най-добри модела ще бъдат завършени през 2022 година и ще бъдат насочени към производство. Хората, свързани с такива машини, ще могат да се “пренасят” в други места на планетата и чрез тях да извършват опасни дейности.

Дигиталните двойници са още едно проявление на изкуствения интелект. Известни личности вече имат такива дубльори. “Майкрософт” пък работи върху създаването на дигитален чатбот на конкретно лице, което може да бъде заместител в социалните мрежи.

Елица Стоилова

И две любопитни разработки намират място в списъка на Елица Стоилова.

Един от бившите програмисти на екипа на Амазон за създаване на алгоритмите на "Алекса" е създал приложение за превод на поведението на котки. Използвайки машинно обучение, програмата слуша звуците, които издават котките, и предлага превод на човешки език. Заедно с това то се адаптира към всяка отделна котка. В плановете на компанията е и разработването на умен нашийник.

И накрая идва най-известната любовна приятелка в света. Тя е китайка, но всъщност чатбот с изкуствен интелект и характер на жена. Виртуалните й любовни връзки са стотици милиони, а според нейните почитатели разговорите с нея са като с истински човек. Нещо повече - тя привързва към себе си тези, които имат нужда от общуване. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна