Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство окончателно напусна ЕС

Премиерът Борис Джонсън и главният британски преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост обявиха, че „Великобритания отново е напълно независима суверенна държава“

| обновено на 01.01.21 в 10:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни отношения с европейския проект в името на несигурно бъдеще след Брекзит, осъществявайки най-значимата геополитическа промяна след загубата на империята.

"Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това", каза британският премиер Борис Джонсън. В новогодишното си слово Джонсън изтъкна, че „сега страната е свободна и има възможност да прави неща по-различно и по-добре отколкото страните членки на ЕС“.

Противниците му обаче твърдят, че извън ЕС Великобритания ще бъде по-зле.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, чиято амбиция е да види независима Шотландия, написа в Туитър: „Европа, Шотландия ще се завърне скоро. Не гасете светлината“.

Европейският кореспондент на Би Би Си Катя Адлер заяви, че в Брюксел има чувство на облекчение, че процесът на Брекзит е приключил, но остава съжалението за самия Брекзит.

Вече изтече т.нар. "преходен период" за Брекзит и влезе в сила търговското споразумение за отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз. 
Джонсън приветства този невероятен, по думите му, момент - излизането на Обединеното кралство от единния европейски пазар. Той увери, че неговата страна ще бъде отворена, щедра и обърната навън. 
Краят на сагата Брекзит вече е факт с изтичането на преходния период и влизането в сила на споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз. Четири години и половина след референдума, на който 52 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС, разводът вече е официален и окончателен.
Обединеното кралство спира от днес да прилага европейските правила, напуска единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна програма "Еразъм", но запазва достъпа си до пазар с 450 милиона потребители, отбелязва Асошиейтед прес.
Сделката, която беше сключена преди края на 2020 година, предвижда да няма мита и квоти в двустранната търговия. Документът от над 1000 страници трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент, като се очаква това да стане  през март. Дотогава Европейската комисия предвижда нейни разпоредби да се прилагат временно.
Излизането на Великобритания от най-големия търговски блок в света означава връщане към митнически формалности на границата ѝ с Европа.
През първите часове след влизането в сила на споразумението за напускане, потокът от товари през терминала на Евротунела във френския град Кале вървеше изключително гладко, информира  Ройтерс. На британските пристанища ще въведат ускорена процедура за обработка на камиони, превозващи бързоразвалящи се продукти.

Трудно е да се каже, че през първия ден на новата 2021 години и ден първи от новата история на Великобритания извън ЕС има голямо раздвижване, но новините от Дувър са, че първите тежкотоварни камиони са преминали без закъснения на британски и френски бряг, предава кореспондентът на БНР на Острова.

От фериботната компания Stena Line обаче съобщиха, че шест товарни превози от пристанището Холихед в Уелс за Ирландия са бил върнати заради нередовни документи.

Правителството бе предупредило бизнесите за очаквани проблеми с превозите.

Междувременно тази сутрин излезе статистика, че в търговията на дребно са били закрити 177 000 работни места и са били затворени 15 700 магазини през 2020 година.

Прогнозата е за закриване на още 200 000 работни места през 2021-ва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна