Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойчин Кършовски: Дишането и сънят са най-важни за дълголетието

Снимка: Личен архив

Дълголетието е нещо, което много ме интересува. Според много учени е възможно да живеем живот над 100 години. Трябва да си готов, че животът предстои и много хубави неща могат да се случат“. Това сподели пред БНР Дойчин Кършовски, който е известен като „българинът, който учи американците как да живеят дълго“. Той живее със семейството си в Синсинати, САЩ. 

„Преди десет години нашата индустрия на кондиционните треньори започна да се променя заради новите технологии. Нещо, което преди години беше достъпно само за елитни състезатели, вече тази информация е достъпна до почти всеки от нас... Започнаха да навлизат и нови термини като пърформънс коуч, уелнес коуч“, разказа той в предаването „Хоризонт за вас“. 

Според Дойчин дишането и сънят са двете най-важни неща за нашето дълголетие

Трябва да дишаме само през носа, защото така се доставя допълнителна молекула, тя прави чудеса в тялото ни - позволява да се отпуснат мускулите около сърцето, да се разширят кръвоносните съдове... Всяко вдишване активира симпатичната нервна система, а всяко издишване представлява отпускане и активира парасимпатичната нервна система. Ако искаме да се успокоим, трябва да удължим времето, в което издишваме... Температурата в стаята, в която спим, не трябва да е повече от 17 градуса. Движението е универсален „биохак“. 

Интервюто с Дойчин Кършовски можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени