Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири издания от XIX век се дигитализират в дупнишкия музей

| обновено на 16.01.21 в 13:40
Снимка: архив

Дупнишкият музей  ще дегитализира 4 старопечатни издания от XIX век по проект, финансиран от Министерството на културата.

Исторически музей - Дупница спечели проект: "Консервация и реставрация на старопечатни издания от ХІХ век", финансиран по обявената конкурсна сесия от Министерство на културата, съобщават от културното звено.

Времетраенето на проекта е от 1.01.2021 г. до 01.06.2021 г. за около 2 хил. лева.

Ще бъдат дигитализирани 4 старопечатни книги от 19 век от фонда на музея - личният бележник, Тефтерчето,  на Димитър Бисеров-Околията от 1867 година, Рецептурник от 1824 година, изключително рядко издание-ръкопис, издание на вестник „Пътник“ от 1870 година, както и едно издание от Христо Димитров-Дупничанин, "Служба за св. Георги Нови" и подвързани към нея още два ръкописа с религиозно и светско съдържание,  от 1855 година, излязло  в Самоков.

Тя е ценна и с приписките и преписите, които са собственоръчно направени при подвързването на книгата от Даскал Ристо.

"Ние миналата година направихме откупка на една от старопечатните книги. Това е много интересен ръкопис на дупнишкия възрожденец и просветител - даскал Христо или Христо Димитров, с което име се свързано началото на новите учебни методи в Дупница. Той е колкото познат, толкова и непознат на дупнишката общественост, изключителен просветител, който е представител на Самоковска епархия и специално от Дупница в Народния събор при учредяване на Екзархията", каза в предаването "По първи петли" директорът на Историческия музей Анелия Геренска.

Книгите ще бъдат почистени, дезинфекцирани, възстановени, а там, където е необходимо, ще бъде изградена и възстановена  хартията.

След реставрацията книгите ще бъдат показани в нова експозиция, така, че дупничани да могат да ги видят и в открития преди два месеца Виртуален музей в Дупница.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени