Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер" пристигнаха в София

| обновено на 04.01.21 в 18:59
Втората доставка от ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигна в София със самолет на DHL.
Снимка: БТА

25 хиляди дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" пристигнаха тази сутрин в София и бяха изпратени до Регионалните здравни инспекции в страната. С тях ще продължи първата фаза на имунизацията, която обхваща медицинския персонал. Масовата ваксинация може да започне през февруари или март, прогнозира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Новата пратка от 25 хиляди дози от ваксината ще стигне за имунизацията на 12 500 души. Продължава ваксинацията на медицинския персонал, който работи на първа линия в борбата с коронавируса.

Очаква се до две седмици да се премине към втора фаза на ваксинационната кампания, в която ще бъдат обхванати учителите и потребителите, както и персонала на социални услуги, съобщи здравният министър:

„След като завършим с първа фаза - очакваме това да се случи в рамките на може би седмица-две, ще започнем веднага със стартирането на втора фаза, а именно домовете за възрастни хора и българските учители".

Масовата ваксинации може да започне през февруари или март, прогнозира министър Ангелов:

"Масовата ваксинация ще стартира с възрастните хора. Ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини. Това очакваме да стане някъде през февруари - март. Ние сме длъжници към възрастните хора и затова ще стартираме с тях".

По думите на министър Ангелов желаещите да се ваксинират се увеличават постоянно. Той увери, че за всеки гражданин, който иска да се имунизира срещу Сovid-19, ще има ваксина:

"Ще има достатъчно количества ваксини. В момента пристигат 25 000 ваксини, след около 10 дни ще дойдат още 25 000, които ще бъдат отново разпределени до 5 точки в страната. Очакваното количество в края на януари или началото на февруари ще бъде около 35 000 дози, които ще бъдат разпределени до 28 точки", добави министърът.

Към момента от ваксинираните почти 4800 души само четирима са докладвали до първи януари леки до умерени странични реакции, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов:

„Болка съобщава един от участниците във ваксинирането, също така е имало при един от тях замайване, което е било преходно - за 15 минути, третата също е за болка локално при мястото на приложение и четвъртата е за леко повишаване на температурата на следващия ден“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени