Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Мутафчийски: На всички ще ни се налага да живеем по нов начин

Александър Мутафчийски
Снимка: Национален музикален театър „Стефан Македонски

Националният музикален театър "Стефан Македонски" продължава да представя своите спектакли въпреки ограниченията заради коронавируса.

„И в момента не е никак леко. В момента даже от някои познати и непознати сме обвинявани, че продължаваме да работим тогава, когато в почти цял свят театрите са затворени, артистите не работят, а ние продължаваме - на нас ни е дадена тази възможност, ние не сме от най-смелите и най-безразсъдните, не сме и толкова влюбени и на всяка цена да искаме да сме на сцената, но все пак аз винаги съм възприемал работата на артиста, на човека, който е на сцената, като една специална мисия“, каза в предаването "Нощен хоризонт" Александър Мутафчийски, солист и режисьор в Националния музикален театър "Стефан Македонски".

Според него в момента има нужда от лекарство, което да даде психическо спокойствие, спокойствие на духа и да го подхрани, да вдъхне надежда, увереност и актьорите трябва да изповядват такава мисия.

Музикалният театър е особено място, подчерта Мутафчийски:

„Това са споделяли по-възрастните ми колеги и сякаш този дух се предава от поколение на поколение, от по-възрастен артист към по-млад. Сега аз, в качеството си на артист от едно по-зряло поколение, гледам да го предам на моите колеги, ние сме наистина като едно семейство“.

Другата мисия в живота е да опазим този дух и да го предадем нататък, коментира Александър Мутафчийски.

„Имаше едни трудни години в началото на моята кариера, когато играехме пред много малко публика, тежките години 1996-1997 г. Сега имам чувството, че се върнахме в тези времена, когато се борехме за публика“.

Според режисьора трябва да продължим да анализираме това, което ни се случва.

Мисля, че на всички ще ни се налага да живеем по нов начин, по който не сме живели досега, не искам да звучи стресиращо, стряскащо, но напротив - наистина ни предстои нещо ново, но то ще бъде свързано с преосмисляне на това, което е ценно, това, което е важно, а не да си пилеем времето, енергията, безсмислено забързани нанякъде в печелене на пари“.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени