Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предприемач в науката

Росен Иванов добива енергия от пречистване на води с бактерии

Снимка: karollknowledge.bg

Пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия разработва с екипа си д-р Росен Иванов. Той е главен асистент в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и е победител в конкурса „Предприемачи в науката“ на фондация "Карол Знание".

Печели наградата с проекта „Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома“.

Пред Радио София предприемачът в науката разказа, че отдавна работи в тази насока, но с този проект успява да създаде комерсиален продукт, който е от полза за бизнеса. Иновативното в случая е, че познатата технология се усъвършенства и се използва биохимичните процеси за получаване на зелена енергия чрез когенерация. Пречистването се извършва с бактерии, не се изисква електроенергия или реагенти.

Изграждането на нужното съоръжение не е трудно и сложно. Може да послужи и за еднофамилни или многофамилни къщи, които нямат достъп до канализация или са децентрализирани, малки хотели и вилни зони.

Вече има проявен интерес от компания в минния бранш, допълни д-р Иванов.

С него разговаря Елена Пъневска. Чуйте.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.