Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин. Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален заряд, необходим за всеки. Чака ни ярка, разпалваща и както винаги особена програма – великолепни рапсодии за оркестър от българските класици Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, рядко изпълняваните Унгарска №14 на Лист и Румънска №1 на Енеску, Рапсодия на френския композитор Клод Дебюси, в която солист ще бъде един от най-добрите млади български кларинетисти Кристиян Калоянов. Сигурен съм, че тази програма ще подари на всички много позитивни и жизнерадостни емоции.

Следващите ни два концерта обещават две силни премиери. На 26 февруари за първи път в България ще прозвучи театралната музика на Дмитрий Шостакович към легендарните спектакли Москва-Черьомушки и Хамлет. В допълнение към това Симфония концертанте за виолончело и оркестър от Сергей Прокофиев ще изпълни блестящият солист Александър Сомов.

На 12 март – българска премиера на грандиозната оратория от Бетовен „Христос на Маслиновата планина“. Зад диригентския пулт ще застане един от най-авторитетните ни диригенти маестро Георги Димитров.

Заради пандемията ни се наложи да променим датите на концертите и визитите на гостите ни. За есента ще останат програмата с Деляна Лазарова и Марио Хосен, както и гостуванията на Константин Емелянов и Златомир Фунг. Надявам се, всичко замислено да се изпълни.“

Подробности за програмата в концерта на 5 февруари може да намерите тук или в събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/183233790208089/

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата на Софийската филхармония в залата и онлайн в мрежата на Ивентим.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна