Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влажността на въздуха в градовете намалява

Снимка: Венета Николова

Градските райони навсякъде по света могат да очакват спад във влажността заради климатичните промени, установи проучване, цитирано от в. "Гардиън" и БТА.

Според авторите му един от начините да се противодейства на въздействието на покачващите се температури е развитието на зелена инфраструктура и увеличаване на растителността в градската среда.

Половината от населението на планетата живее в градски райони, но градовете са една около три на сто от повърхността на Земята. Климатичните модели досега не са предоставяли специфични данни за градовете, казва авторът на проучването Лей Жао, изследовател в университета на Илинойс, САЩ. Резултатите бяха публикувани в сп."Нейчър клаймът чейндж".

"Макар градовете да заемат толкова малка площ, върху тях се оказва огромно човешко въздействие. Направихме прогнози за климатични модели, които са специфични за градска среда", каза той.

Учените и специалистите по градско планиране отдавна са наясно, че температурите в градовете са по-високи, отколкото в извънградските райони. Инфраструктурни компоненти като черния асфалт и бетонните повърхности абсорбират повече слънчева радиация. По-малкото дървета също допринасят за това температурите на въздуха в градовете да са с около пет градуса по Целзий по-високи от тези в съседните селски райони.

Жао обяснява, че разликата не е само в температурата, но и във влажността на въздуха. Затова предлага решение със зелена инфраструктура. Дърветата и други растения може да намалят температурата в градовете, като отделят вода в атмосферата и тя охлажда въздуха. Моделът предвижда повечето от некрайбрежните градове през следващия век да стават все по-сухи, затова растителността ще увеличи и подобри ефекта от изпаренията и ще помага в борбата с глобалното затопляне. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!