Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България да привлече инвеститор от високотехнологичния интернет

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Икономистът Румен Гълъбинов за това, дали е възможно икономиката ни да се възстанови през 2021 година, кога да очакваме положителни тенденции за нови инвестиции в България, както и кои са основните предизвикателства в кризата. 

По повод на събитията в САЩ той отбеляза, че всеки който следи вътрешните конфликти там, има известни притеснения. "Все още САЩ е най-голямата икономика в света, но 2021 ще покаже дали Китай има шансове да изпревари САЩ", посочи икономистът. Той смята, че тази година е много важна от гледна точна на световното възстановяване след ковидкризата. 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предвижда глобалният БВП да нарасне с около 4,2% през 2021 г. и с още 3,7% през 2022 г., подпомогнат от въвеждането на ваксините и активната парична политика. Според Световната банка (СБ) се очаква глобалната  икономика да нарасне с 4% през тази година, при условие че ваксините се лансират широко. СБ предупреждава, че ако случаите на заразяване продължат да се ускоряват и ваксинирането се забави, икономическото възстановяване може да бъде ограничено.

През тази година ръстът на българската икономика се очаква да се върне на положителна територия подпомогнат от въвеждането на ваксините, но пандемията може да забави процеса на възстановяване. Икономика на България навлезе в 2021г. с все още забавен темп на растеж, който може да се ускори през втората половина на годината. Несигурността продължава да задържа потреблението и инвестициите за по-дълъг от очаквания период. 

България е изправени пред  предизвикателства в областта на общественото здраве, бюджетната политика и структурните реформи. Бюджетната ни политика трябва да продължи да предоставя целенасочена и навременна подкрепа и през тази година за ефективно възстановяване на икономиката, а структурните реформи ще ни помогнат за прехода към постпандемичната икономика. 

Особено внимание е добре да се обърне на структурните реформи даващи възможност за цифровата трансформация на икономиката.

В същото време ще са необходими повече инвестиции в здравеопазването, образованието и науката, което ще допринесе за устойчивост на възстановяването. От ключово значение е фискалните мерки да бъдат добре планирани, като се възползваме от сегашните ниски лихвени проценти, за да стимулираме растежа, като същевременно се стремим да не увеличаваме публичния дълг в дългосрочен план. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени