Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спорт и музика" - най-старото предаване по програма "Хоризонт"

Снимка: Теодор Иванов

За постиженията на спортистите, в това число и на българските, които карат сърцата ни да туптят от радост и гордост вече 50 години ни разказва емблематичното предване по програма "Хоризонт" - "Спорт и музика". " Хора, пътища, автомобили" пък е първото живо предаване на програма "Хоризонт" и на Българското национално радио. 

С „Магическия тромпет“ на Хърб Алпърт така вече близо 60 години по програма Хоризонт  започва най-старото, не само спортно, предаване в ТВ и радио ефира- "Спорт и музика" , любимо и до днес на поне три поколения слушатели. Тайната на неувяхващия му успех се крие в любовта към спорта. Летоброенето за предаването започва през 1963 година, когато пред микрофона са основателят на спортната редакция Петър Петров и Петър Милушев – неговият идеен баща.

Каква е предисторията: Три години по-рано той е пратен да отразява летните олимпийски игри в Рим. Там посещава едно от спортните студия на италианския обществен оператор RAI и става свидетел  как пред малък пулт с двайсетина бутона темпераментен коментатор прави комбинирано предаване чрез директна телефонна връзка със стадионите и залите, включвайки репортерите по места с най-интересното от олимпийските събития. В подходящи моменти се пуска и музика. След завръщането си в България Петър Милушев предлага на тогавашното ръководство на радиото и на инженерите от техническа дирекция италианската новост да бъде въведена и у нас.

Пред микрофона на „Спорт и музика“ през последните 50 години са заставали изтъкнати журналисти. За всеки един от тях спортът е вълнение  -Калин Катев, Радослав Янкулов, Емил Кожухаров, Асен Минчев, Тихомир Бенчев, Руслан Райчев, Красимир Луканов, Николай Веселинов, Теодор Черешев, Ивайло Герчев, Иван Пашов, Огнян Симеонов, а в по-ново време – Борислав Нинов, Светослав Костов, Илиян Христов, Христо Денев и Антони Йорданов. Не трябва да се забравя, че за успеха на предаването „Спорт и музика“ през годините редом с коментаторите са работили и кореспондентите на БНР от цялата страна, а съпричастни към делото са били и множество певци, музиканти, музикални редактори и тонрежисьори.

Предаването се наложи през годините заради стила на този формат и сърцатите му екипи, които вещо и професионално, чрез директните връзки в ефира на БНР, даваха възможност слушателите да са съпричастни на всички футболни срещи.

В предаването "Спорт и  музика" освен звездните ни спортисти, гости са били и хората,  без които техните успехи не биха били възможни – треньорите - като Нешка Робева и Иван Абаджиев.

Всички любители на спорта знаят, че „Спорт и музика“ е обзорното предаване за седмицата, всички слушатели пък знаят, че за всичко най-интересно, което се случва в делнични дни екипът ни ви информира чрез всекидневното ни предаване „На финала“, което тази година ще отбележи своя 20 годишен юбилей.

Спортният екип е убеден, че и в следващите поне 50 години със същата любов и всеотдайност ще правим слушателите на БНР съпричастни на най-големите успехи на българските спортисти.

Още в обзора на Кръстина Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени