Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колаж на Пиета се появи на фасадата на „Пирогов“

Снимка: БТА

В навечерието на Коледните празници на фасадата на медицинския център „Пирогов“ се появи внушителен колаж на Пиета на Микеланджело, направен със средствата на стрийт изкуството. Негов автор е художникът Станислав Беловски от София. Поставил го е с благодарност и уважение към българските лекари. Станислав Беловски се занимава с рисуване на картини, но е популярен и с политическите си колажи в интернет.

С колажа на Медицински център „Пирогов“ той показва своето специално отношение към лекарите, а в същото време провокира публиката към преоткриване на известни творби. С времето този колаж ще изчезне от фасадата на сградата, казва Беловски. От самия медицински център разбраха този факт от „Хоризонт“ и споделиха, че са възхитени от жеста, надяват се художникът да сътвори постоянна визуална творба за мястото. Пожеланието им е изкуството да е повод за срещи с тях и нищо друго да не ни води в лечебното заведение. 

"Относно самите работи, те са свързани със събитията в страната, които се случиха, с протестите, заразата. Това са мои лични интерпретации, които ги препращам към съвременни изкуства, към Ренесанса", подчерта Станислав Беловски.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени