Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси с повишения, след като Конгресът потвърди победата на Байдън

Европейските борси откриха сесията си с повишения, след като Конгресът потвърди изборната победа на Джо Байдън. Биткойнът достигна нов рекорд в цената си до стойност 37 700 долара, а пазарът на криптовалути надхвърли един трилион долара. В азиатската търговия обаче индексите вървяха в различни посоки заради намерението три големи китайски телекома да бъдат свалени от борсова търговия в Ню Йорк.

Въпреки безредиците в Капитолия, при които се стигна и до жертви, инвеститорите са обнадеждени, че демократите ще осигурят по-сериозни стимули за икономиката. Това задържа оптимизма на Уолстрийт снощи с изключение на технологичния индекс НАСДАК, а позитивната търговия се пренесе и в европейските борси. Валутните пазари се оказаха неподготвени за хаоса, коментират анализатори, които се фокусират върху дългосрочните последици на цената на долара върху инфлацията.

Кризата с коронавируса продължава да тежи на инвеститорските решения в Европа, а в Азия най-сериозен проблем се оказа делистването на три от китайските технологични гиганта от борсовата търговия в Ню Йорк. То ще влезе ефективно в действие от понеделник, а източници на "Уолстрийт джърнъл" съобщават, че подобна мярка се обмисля за Алибаба и Тесент. Двете компании са отказали коментар. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени