Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалското председателство: Евроинтеграцията на Северна Македония и Албания е приоритет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Португалия ще се опита да свика още през първата половина на годината първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания, заяви португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва на онлайн брифинг, след като страната му пое ротационното председателство на ЕС от 1 януари

Силва увери, че преговорите за присъединяване с двете страни от Западните Балкани са сред приоритетите на португалското председателство.

Той изтъкна, че от ЕС са били много взискателни към Северна Македония. Бившата югославска република е трябвало да извърши редица много важни реформи и дори да промени името си.

„В Скопие си свършиха работата. Сега е време ние да си свършим нашата“, каза Аугущу Сантуш Силва.

Той припомни фразата на някогашния британски премиер Харолд Макмилан, че това, което може да събори неговото правителство, са събитията:

„Сега имаме ново събитие – въпросите, поставени от България. Моята цел е да разговарям усилено с правителствата и на Северна Македония, и на България. Защото е много важно внимателно да бъдат чути аргументите на другата страна. Когато това бъде направено, човек лесно разбира, че има обща основа, за чието постигане може да се работи“, заключи министърът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!