Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев пред БНР: Изненадан съм, че оглавих тази класация, но анимацията не е спорт

| обновено на 08.01.21 в 13:22
Снимка: архив

Българският аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев оглави Топ 4 сред най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век.

Името на Ушев е поставено на първо място от 25 водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци в международна анкета, организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния Център на Барселона, начело с Каролина Лопез, информират от екипа на българина.

“За тези 15 години това, което съм направил, явно е повлияло на анимацията, така че кураторите да споменят моето име и да се окажа начело. Аз се изненадах, защото съм в анимацията от 15 години, докато всички останали мои колеги правят филми, някои от тях от 40-50 години, т.е. за тези 15 години това, което съм направил, явно по някакъв начин е повлияло на анимацията, така че тези куратори да споменат моето име и да се окажа начело“, казва Теодор Ушев специално за Радио София.

Ушев сподели, че не вярва на такива класации, защото хората на изкуството не са спортисти и трудно може да се каже кой е най-добър или изключителен, затова и не приема наградата по този начин, а и не се се възприема като най-добър, защото някои от имената, които са спомената в класацията, са на хора, от които се е учил.

В първата четворка още са режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ). В същата анкета за най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен "Отнесена от духовете" на японския режисьор Хаяо Миядзаки.

Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят.

Сред най-значимите му награди се открояват номинация за Оскар, Кристал от Анси, почетен медал от Френската академия за филмово изкуство, Сезар и награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ( Златен Глобус).

Ушев е член на американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на изкуство и литература на Франция и др.

Чуйте какво каза Тео Ушев пред Катя Василева в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна