Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вечната българска класика – из клавирното творчество на Димитър Ненов

Димитър Ненов – един от най-самобитните европейски композитори от първата половина на ХХ в. Той е и един от големите европейски пианисти.

За изключителния му пианизъм, за съжаление, може само да се разказва. Защото, по идеологически причини или поради обикновена завист, записите му в Българското радио са изтрити. Пак по същата причина – идеология и завист – и творчеството му десетилетия наред не се е радвало на популярността, която заслужава.

Учил е архитектура и музика в Германия и Италия, оценен е от музикалната критика пак там, в Западна Европа. Изумителната му тонова култура, естетско отношение към изкуството са изградили неповторимостта на колорита, архитектониката, мелодиката на музиката му. От българския фолклор е почерпил мелодическия финес, загатнатата, оригинална хармония, лириката, езичеството.

В предаването „Музикални вечери“ на 8 януари от 19.30 часа ще чуете и размисли за личността и музиката на Димитър Ненов от музиколога Лъчезар Каранлъков, от един от запалените му тълкуватели, и Марио Ангелов.