Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триковете на неона в галерия „Сариев“

Снимка: sariev-gallery.com

Вече повече от две седмици пловдивската галерия „Сариев“ представя в пространството си и онлайн изложбата „Стъкло, газ и електричество“. Тя е посветена на творбите в неон в съвременното българско изкуство. Експозицията, която включва 30 творби на 11 изявени наши художници, е като тематична ретроспективна линия, която обаче поглежда и напред в бъдещето, с проектните рисунки на все още нереализирани творби с неон.

В изложбата „Стъкло, газ и електричество“ кураторката Веселина Сариева задава два основни въпроса – защо художниците са избрали именно неона за материал в своите творби и кой е кръгът, който завършва с кръговрат. Чрез тях тя иска да представи един по-различен поглед за възприемане на изкуството в неон.

Рада Букова, De l’illusion, 2010
Веселина Сариева не се интересува от светлината на този материал, а от дълбоките психологически процеси, които се случват при реализирането на творбите. В звуковия файл тя разкрива триковете и хватките на неона, който преобръща представите ни за първосигналното.

„Стъкло, газ и електричество“ ще продължи до 2 февруари, а авторите в нея са Рада Букова, Мариана Василева, Венцислав Занков, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Калин Серапионов, Димитър Солаков, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени