Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Витанов: Наука у нас се прави с упоритост и изобретателност

Проф. Николай Витанов
Снимка: БГНЕС

„Когато бях ученик, се запалих по астрономията. После смених интересите си към квантовата физика, която ми се стори загадъчна и привлекателна, така останах в полето ѝ... Наука в България се прави с много упоритост, желание, много работа, защото условията не са толкова благоприятни и трябва да се сме изобретателни, за да сме адекватни спрямо световните“. Това сподели пред БНР проф. Николай Витанов, който е един от българските учени в класацията на Станфордския университет за топ учени в света. Той преподава в Софийския университет и се занимава с наука от около 30 години. 

12 години е работил в общо пет университета в Западна Европа: 

Разбрах, че нашите студенти не са по-зле подготвени от тези в другите държави. Освен семейните причини и това ми даде причина да се върна в България. Знам, че студентите са добре подготвени и тук, но им трябва мотивация“. 

В предаването „Хоризонт за вас“ проф. Витанов допълни: 

Пандемията оказа неблагоприятно влияние върху развитието на нашите научни изследвания, особено за колегите, които се занимават с експериментални дейности. Имаше и положителни елементи, защото човек се оказва с повече свободно време и много отложени задачи бяха свършени... Науката излиза на преден план, когато има катаклизми. Тогава се обръщаме към нея и си спомняме, че тя може да ни спаси“. 

Интервюто с проф. Николай Витанов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна