Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеф Гедмин: Тръмп ще напусне Белия дом като мъченик, той се смалява

Според него Тръмп ще остане на политическата сцена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Съединените щати е голяма, сложна, противоречива и от редица години много разединена страна. Много гласоподаватели, повечето от консервативното дясно крило, както и някои от либералното ляво, се чувстват пренебрегнати. Заради глобализацията, заради развитието на технологиите, заради политиките на Вашингтон, заради финансовите интереси на Уолстрийт“. Това каза пред БНР Джеф Гедмин, главен редактор на сп. The American Interest, бивш президент на Радио „Свободна Европа“. 

По думите му преди четири години привържениците на Бърни Сандърс вляво ясно са казали, че не са доволни от статуквото. 

„Същото чухме и от консервативните десни и привържениците на Доналд Тръмп. И изборът на Тръмп беше избор за промяната. Така че редица проблеми в редица сфери се събраха в едно и Доналд Тръмп е едновременно и симптом, и причина. Но най-опасното е, че той не е квалифициран, не е психически годен и не е за тази длъжност. Той беше грешният човек в грешното време, опитвайки се да решава проблемите по грешен начин“.

Демонстрантите, които щурмуваха Конгреса в деня, в който той трябваше да се потвърди изборът на нов президент, са хора, които живеят във вътрешната част на Америка, повечето не са от двете крайбрежия - западното и източното, не са от големите градове - Сан Франциско, Лос Анджелис, Вашингтон, Филаделфия, Ню Йорк и Бостън. Според Гедмин това са бели мъже, работници. 

Чувстват се дезориентирани от големите нива на миграция, от големите промени в технологиите и автоматизацията. Те са губещите от свободната търговия и глобализацията. Такъв човек се чувства ядосан, тревожен, гневен“.

В предаването „Събота 150“ редакторът прогнозира, че мандатът на Тръмп ще приключи с церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън.

„Доналд Тръмп, според мен, е всестранно провалена личност. Той е крайно нарцистичен и това е големият му проблем. Ще напусне Белия дом като мъченик. Ще се изкарва жертва на изборна измама, ще се опита да остане под светлините на прожекторите възможно най-дълго, може да основе своя медийна компания, ще продължава да изнася речи. Вероятно иска да се кандидатира отново през 2024 година... Дали това е възможно заради проблеми с възрастта и компетентността ли? Кой знае как ще изглежда светът след 2-3 години! Но ако трябва да спекулирам, Доналд Тръмп ще се държи като президентът в изгнание. Ще изчезне от Белия дом, но не мисля, че ще изчезне от американската политическа сцена... Тръмп се смалява, подкрепата за него започна да намалява още със загубата на изборите, защото хората харесват победители. А той загуби и в обкръжението му започнаха да го осъзнават. И заради поведението му, заради връзката между реториката му и насилието от тази седмица той ще се смали още повече“.

Гедмин припомни, че Доналд Тръмп е първият президент от близо 100 години, който не печели втори мандат и едновременно партията му губи изборите и за долната, и за горната камара на Конгреса. Сенатор Линдзи Греъм, който се отрече тази седмица от него, беше казал, че такова поражение би означавало край за Голямата стара партия. 

„Дали Републиканската партия ще успее да се съвземе - не е ясно, дали това ще е партията на Доналд Тръмп, която ще продължи напред без личността на Тръмп - не е ясно, дали ще се опита да се върне към принципите от миналото, въз основа на които е основана - и това не е ясно. Но трябва да се знае, че в нашата двупартийна президентска система Републиканската партия има 3-4 фракции, не е единна група. Да запазиш подобна политическа формация цяла винаги е било трудно, а сега е дори още по-трудно“. 

Джеф Гедмин коментира още, че Джо Байдън поема поста в момент, когато предизвикателство номер едно е Covid пандемията, наследява икономика в рецесия, наследява и всички вътрешни проблеми, които може да не са толкова видими, но са важни - здравеопазване, образование, инфраструктура.

„Мисля, че трябва да занижим очакванията си. Дори Байдън да направи всичко както трябва, той не може да реши всички тези проблеми. Може да ограничи щетите тук и там, но се опасявам, че след една година дори най-големите му привърженици ще имат усещането, че не прави достатъчно в една или друга сфера. Няма администрация, която да може да се справи с толкова много неща - предизвикателствата са големи“. 

Гедмин допълни: 

Демокрацията е процес, не е просто един момент, едно събитие. Америка има велика и устойчива демокрация, но само помислете - започнахме с вродения дефект на робството, имахме гражданска война, имахме Виетнам и „Уотъргейт“, убийствата на Джон Кенеди и на Мартин Лутър Кинг. А днес имаме тази криза. Ще я преодолеем и ще се възстановим. Но демокрацията е борба, тя не е един порив. Трябва да сме готови да се борим, да я защитаваме, да бъдем много търпеливи и постоянни... А за България и другите държави в Източна и Централна Европа - вие сте на различен етап от развитието си - но не се предавайте, продължавайте да се борите. Погледнете Съединените щати - виждате всички „за“ и „против“, всички недостатъци, но, както е казал Чърчил, тя може и да е най-лошата форма на управление, но все пак е по-добра от всички налични алтернативи

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени