Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Асенова от Института за изследвания и анализи Jamestown Foundation в САЩ:

Републиканската партия в САЩ има нужда да остане в опозиция, за да се опита да се реформира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни събития като тези в Капитолия са шокиращи. Но в днешно време никой не може да се изненадва от такова нещо. Днес шокът е повече от неподготвеността на охраната, на службите за сигурност“. Това каза пред БНР Маргарита Асенова от Института за изследвания и анализи Jamestown Foundation в САЩ. 

По думите ѝ Доналд Тръмп осъзнава накъде води страната си

В момента се опитва да спаси кожата си. Признаването на загуба е с половин уста“. 

В предаването „Събота 150“ Асенова допълни: 

Свидетели сме на изключителни процеси на активиране на електората, особено на чернокожото население. Джорджия е изключителен пример за това как демократите могат да се мобилизират и да спечелят избори, дори на места, които традиционно са републикански региони... Републиканската партия има нужда да остане в опозиция, за да се опита да се реформира и да се върне към изконните консервативни ценности като отговорност, традиция, закони, истина, чувство за история, за справедливост“. 

Според нея Тръмп е под много сериозен контрол сега и няма негов служител, който да изпълни негова заповед, ако тя е противоконституционна. 

„Той е изключително изолиран от цялото си правителство, от помощниците си. Той се оказа страхливец, защото призова тълпата да марширува към Конгреса и им обеща, че идва с тях, но се скри в Белия дом. Той ще остане скрит до края на катастрофалното си президентство“. 

Интервюто с Маргарита Асенова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени