Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бобев: Перманентната нестабилност е основният проблем в Косово

Според него след изборите трудно ще се формира управляващо мнозинство

Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

„Един от проблемите на Косово са недостатъците и празнотите в неговия основен закон и непрекъснато се налага Конституционният съд да се произнася по различни въпроси. Косовската конституция има своите дефекти“. Това каза пред БНР д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Косово. 

Перманентната нестабилност е основният проблем във вътрешен план, посочи той. 

Парламентарните избори винаги са предсрочни и винаги се създават обстоятелства, около които се изграждат много трудно нови институции... Правило без изключение е, че при изборите в Косово винаги се дават сходни резултати - двете партии на първо и второ място, независимо кои са те, винаги са с много малка разлика. Косово е осъдено да функционира с коалиционни правителства, които в парламента оцеляват доста трудно и партийният елемент винаги надделява. Изследвания показват, че министрите в Косово се държат не толкова като министри на правителството, колкото като представители на своите партии“. 

В предаването „Събота 150“ д-р Бобев допълни: 

Съставът на новия парламент трябва да избере и държавен глава, това ще е част и от политическите пазарлъци. Едва ли някой вярва, че фиксираният срок за предизборна кампания ще бъде спазен. По същество Косово е в предизборна кампания“. 

По думите на д-р Боби Бобев на Вьоса Османи, изпълняващата длъжността президент на Косово, ще бъде трудно да се превърне в решаващ фактор във вътрешнополитическия живот на Косово. 

Според него може да се очаква продължаване на американската активност по въпроса за диалога между Косово и Сърбия

Интервюто с д-р Боби Бобев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна