Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бизнеса, както и в брака, е по-добре да си моногамен

| обновено на 13.01.21 в 07:08

Макар и във време на криза, не бива да забравяме, че подобни времена са и едни от най-подходящите за стартиране на бизнес. Още повече, че след последната година видяхме, че голяма част, включително и от най-успешните бизнеси могат и се управляват само online.

На практика, пандемията ни "вкара" в нещо, за което в последните няколко години само се говореше - дигитализацията във всички сфери, вкл. бизнес, образование, медицина, администрация (е, в последната са доста компромиси). Това коментира Николай Петканов, основател и съосновател в няколко start up компании и с 25+ години опит в сферите на предприемачеството, продажбите, маркетинга и личната мотивация. Зад гърба си има и няколко специализации в Германия, Великобритания и Съединените щати. 

Много е лесно понастоящем да стартираш онлайн бизнес и особено т.нар. "бизнес в раница", при който е нужен само лаптоп, добра интернет свързаност, разбира се, добра идея и много работа, категоричен е той.

Перфектният онлайн бизнес трябва да бъде лесен за стартиране, да не изисква голяма инвестиция, да не изисква сериозни технически умения, да не отнема много от времето ви и да сте убедени, че ще ви докара доходи.
Настоящите предприемачи обаче трябва да помнят и да приемат, че бизнесът е като брака. "Обвързваш се и край! Трябва да си яко моногамен, за да успееш. Всяко разсейване и разиграване в края на краищата води до там, основният ти бизнес да се сгромоляса", обяснява Петканов.
Пандемията показа и как практически можем да приложим стратегията "син океан". Промени и кризи има постоянно, циклични са, след всяка се изискват една - две години за наместване на ситуацията, допълва още Николай Петканов.

За стартирането на "бизнес в раница" и приложението на стратегията "син океан", може да чуете в  звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна