Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бягство от Ковид в … рая

Мисията е възможна за по-заможните български пътешественици

Снимка: личен архив

Изтерзани от проточилата се до безкрай пандемия, от изолация и стрес, от хоум офис и виртуална реалност, мнозина са готови на всичко, само и само да избягат, макар и за кратко от нашия преобразен до неузнаваемост свят.

Стотици българи казват не на Covid-19, като се преселват за седмица-две в … рая.  Става дума за екзотични дестинации като Малдивите, Занзибар, Египет, Тенерифе и пр., превърнали се в синоним на изумрудено море, бели плажове, палмови дървета и безвремие. Покрай корона кризата и хаоса, тези дестинации се превърнаха в истински хит, като свалиха цените и проявиха гъвкавост по отношение на противоепидемичните мерки. Пътниците там не са подложени на карантина или самоизолация, а  единственото изискване за достъп е отрицателен PCR тест. След което гостът се отправят към хотела, за да потъне в забрава и безгрижие.

Разбира се, подобни задгранични бягства не са за всеки джоб. Но дори в настоящия момент на локдаун, съдейки по предварителните резервации, стотици българи се готвят да пътешестват в някоя далечна топла държава или остров.

Красимир Златанов

„Не искам да нося маска. Искам да забравя стреса и коронавируса“ са най-честите причини те да броят между 2000 и 3000 лева за една седмица в някоя далечна страна. Красимир Златанов, управител на специализирана агенция за екзотични ваканции твърди, че въпреки пандемията, има интерес към техните чартърни програми. Кои са най – търсените места за райска ваканция тази зима? 

„На първо място това са Малдивите. В „ризортите“ – това са обособени острови-хотели, единствените, които са задължени да носят маски, това са хората от персонала. Клиентите, още при пристигането, свалят маската и до последно не я слагат. Същото се отнася и до Занзибар, където дори не се изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната. Въпреки това, до момента не са регистрирани случаи на коронавирус сред туристите“ – казва Златанов.



Според него сега пътуват предимно млади хора, които или вече са преболедували Covid-19, или не се притесняват, че могат да се заразят. Причината е, че почти навсякъде се изисква отрицателен PCR тест и вероятността да се заразят на летището или в самолета е минимална.



В условия на коронавирус туроператорите се стремят да намалят цените на пакетите, като организират съвместни чартърни полети и почивки извън активния сезон.



„Примерно за Занзибар цените през февруари и март са много високи, затова организираме програми в началото на април, когато има 40 % намаление на пакетите. Като цяло успяваме, заедно с авиокомпании, с партньорите на място и хотелите, да постигнем намаление на цените“ – твърди Красимир Златанов.



Туроператори и застрахователи бързо се ориентираха в новата ситуация. Те предлагат здравни застраховки, които включват и т.нар. ковид защита с покритие на евентуално лечение на място. Пътешествениците сключват и т.нар. застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива случаите на положителен PCR тест непосредствено преди полета. „Някои авиокомпании са склонни да ви презаверят билета за друга дата. Но не винаги. Същото важи и за хотелите, които не винаги връщат парите от резервациите. Така че въпросната застраховка покрива и този риск“ – твърди Красимир Златанов.



Според него хората са доста подтиснати не само заради сивата зима навън, но и заради пандемията, на която не й се вижда краят. Но някъде там, от другата страна на света, времето е спряло и е вечно лято, а Covid-19 е само мираж! Има българи, готови на сериозни финансови жертви, за да се пренесат в него. А ние можем само да мечтаем да сме на тяхно място!

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!