Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Иванова представя изложбата "Smiling street portraits"

| обновено на 14.01.21 в 10:01
Снимка: Павлина Иванова

Фотoграфът Павлина Иванова озаглавява първата си самостоятелна изложба "Smiling street portraits". Експозицията ще бъде представена в залата на Галерия "Георги Баев" от 14 до 24 януари. Авторът обещава, че с усмивка ще посрещне всеки един посетител на артинсталацията, в първия ѝ ден, от 14.00 до 19.30 часа. Входът е свободен. На място ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки за безопасност.

Изложбата се реализира по програма "Творчески инициативи" към Национален фонд "Култура".

 "Аз се вдъхновявам от хората, които снимам. Името на изложбата е Smiling street portraits или Усмихнати улични потрети, макар някои от тях да са доста сериозни. Името идва от хората, които снимам и ми казват, че ги карам да се усмихват", споделя Павлина.

Портретите са заснети на различни места в Бургас. Някой от тях силно разпознаваеми, но представени по нестандартен начин, други може да не се досетите къде сте виждали.

Куратор на изложбата е художничката Дора Славова. Павлина държи да не е неин колега, за да не се обременява от правила и технически изисквания, а да гледа на снимките с очите на творец.

Проектът Smiling Street Portraits на фотограф Павлина Иванова е едно предизвикателство както за самата нея, като автор, така и за публиката. Това е проект, разчупващ стереотипи и съвременни нагласи за връзката между АЗ-а, портрета и селфито, публикувано в социалните мрежи. Тенденцията е да се правят стотици дигитални снимки с едничката цел да събират харесвания в социалните мрежи. Но истинската същност на фотографията не е това. Павлина дава един различен прочит на дигиталния образ, съчетан с модерните начини на представяне на снимките.

Повече за изложбата можете да научите от интервюто на Елена Димитрова с Павлина Иванова в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени