Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство с цел: До средата на февруари -15 млн. Covid ваксинирани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем големи центъра за масово ваксиниране отварят врати днес в Англия. Целта на британското правителство е до средата на февруари да бъдат ваксинирани около 15 милиона души.

Седемте центъра, които са в Бристол, Епсъм, Лондон, Нюкасъл, Манчестър, Стивинидж и Бирмингам ще разполагат с капацитет за ваксиниране на 4 души за минута.

Приоритетни групи са възрастните хора и здравните работници. През седмицата ще бъдат отворени и стотици други по-малки помещения в рамките на програмата за масово ваксиниране.

По данни на националното здравеопазване само на територията на Англия вече има 1 200 здравни пункта - напълно оборудвани и с необходимия персонал, за масовото ваксиниране, а премиерът Борис Джонсън се похвали, че вече са ваксинирани 2 милиона и 400 000 души.

Данните за заразяванията обаче продължават да са тревожни, като броят на пациентите с Covid-19 в болниците е рекордно висок – над 30 0000 в сравнение с 18 000 от пика на пандемията през април.

Според „Дейли телеграф“ министрите планират още по-голямо затягане на мерките, като може дори да се стигне до забрана на физическа активност извън дома с хора, които не са членове на семейството.

Властите твърдят, че много хора използват упражнения или разходки, за да заобикалят разпоредбите и да се срещат с приятели на кафе в парковете.

Тази сутрин професор Крис Уити, главният здравен съветник на правителството, предупреди британците по Би Би Си да сведат до минимум ненужните контакти, защото следващите седмици се очаква да бъдат най-лошите и най-трудните за националното здравеопазване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна