Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имунизация с втората пратка дози за работещи на първа линия в болниците в Ловешко

Снимка: БГНЕС

В област Ловеч започва имунизацията срещу Covid-19 на медицински и немедицински персонал на първа линия с втората пратка дози, предвидени за областта. В болниците в Ловеч и в Троян ще бъде проведена ваксинацията днес, а утре - в имунизационните кабинети в Луковит и в Тетевен.

От втората пратка ваксини за имунизация на медицински и немедицински персонал на първа линия в Ловеч са доставени 205 дози, съобщи директорът на РЗИ д-р Анета Винева:

„Като се надяваме с тези количества да приключим обхващането на персонала от болниците и останалия от филиалите на Спешна медицинска помощ. Възможно е в последния момент някои от медицинския персонал в последния персонал да се е отказал заради заболяване или карантина, но пък сме създали готовност списъците да бъдат попълнени от стоматолози, фармацевти или от медицински специалисти от училищното и детското здравеопазване, които също са на първа линия“.

До момента желаещите да се имунизират в първата фаза на ваксинацията в областта са 718.

„Не определяме кой по напред да бъде ваксиниран. Всички лечебни заведения, както и регионалните колегии на общопрактикуващите лекари, на стоматолозите, на фармацевтите, на специалистите по здравни грижи са ни предоставили списъци, като първоначално сме започнали с тези, при които рискът е най-голям“.

Сформиран е и екип за контрол на имунизационния процес, за да не се допуснат злоупотреби.

От РЗИ имат готовност да започнат и втората фаза, като имунизират и персонала и потребителите на социалните услуги в областта. Желание за това са заявили 21% от персонала и 53% от потребителите.

Желание за имунизация срещу Covid-19 са заявили само 19 на сто от учителите и близо 16 на сто от непедагогическия персонал в учебните заведения.

Репортаж на Пламен Христов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна